Ενδεχομένως έχοντας στο μυαλό του την ανάγκη συνεργασιών που θα προκύψει την επομένη των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε τους υψηλούς τόνους στη χθεσινή τηλεμαχία.
Απέφυγε, στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, τις προσωπικές αναφορές στους πολιτικούς αντιπάλους του, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρθηκαν σε αυτόν ονομαστικά και κριτικά, και υιοθέτησε μάλλον ήπιο ύφος.
Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε τις ερωτήσεις που δέχθηκε για να παρουσιάσει ως διαρκώς παρόντα και εν ισχύι όσα είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, δίνοντας στο επτάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έναν χαρακτήρα παρένθεσης, όπου πολλά έμειναν ανεφάρμοστα, αλλά αυτό δεν ήταν ευθύνη ή κωλυσιεργία της κυβέρνησής του.
Χωρίς να το θέσει με την ίδια ευθύτητα που το έθεσε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προσέδωσε στην επομένη των εκλογών χαρακτηριστικά έναρξης μιας κυβερνητικής θητείας με καλύτερους όρους και λιγότερους περιορισμούς, που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνησή του να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της και να υλοποιήσει όσα έχει πει.
Απέδωσε τις καθυστερήσεις και τη μη εκπλήρωση των υπεσχημένων κατά την επτάμηνη θητεία στο ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, για να καταλήξει λέγοντας ότι με τη συμφωνία να έχει υπογραφεί μπήκαν οι βάσεις για σταθεροποίηση της οικονομίας και ο αγώνας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε «ολική αναφορά» της δέσμευσης για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «όταν προχωρήσει η οικονομία».
Για τη διαπραγμάτευση παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν υπερβολές και λάθη», τα οποία, ωστόσο, «διορθώθηκαν και την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση να βάλουμε το συμφέρον του λαού πάνω από το κομματικό συμφέρον».
Με εξαίρεση αυτή την αναφορά σε λάθη, η οποία αφορούσε τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας υπερασπίσθηκε τις υπόλοιπες επιλογές του έναντι ερωτήσεων που δέχθηκε, τόσο αναφορικά με πρόσωπα, όσο και με πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως θέση του κόμματός του την ενίσχυση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ανάπτυξης ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικών δράσεων δίπλα στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι αυτό είναι διαφορετικό από την παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά, ενώ υπεραμύνθηκε του νόμου Μπαλτά, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.
Υπεραμύνθηκε, επίσης, και της πολιτικής της κυβέρνησής του στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για το θέμα, έφερε το θέμα στην Ε.Ε., έφτιαξε κέντρα φιλοξενίας.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι «η Ν.Δ. είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν» και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στις βάσεις που έθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδειξε να ενοχλείται από την αναφορά ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε λίγες ημέρες κατάφερε πολλά στο συγκεκριμένο θέμα.
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, ότι απευθύνθηκε σε τρίτες χώρες για να ζητήσει χρήματα, «ήξερα ότι μια χώρα υπερχρεωμένη δεν μπορεί να πηγαίνει και να ζητάει κάλυψη από εταίρους εκτός πλαισίου Ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε ότι τα όποια ανοίγματα έγιναν στην αναζήτηση συνεργασιών, επενδύσεων, εμπορικών και ενεργειακών συμφωνιών, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας σε μια διευρυμένη περιοχή αστάθειας.
Οπως προαναφέρθηκε, η παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν «χαμηλής πτήσης».
Ισως οι χαμηλοί τόνοι να οφείλονται στα χαρακτηριστικά της συζήτησης, ωστόσο για μια στιγμή, όταν το ασφυκτικό πλαίσιο παραβιάστηκε από παρέμβαση της κ. Ολγας Τρέμη τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε αυτήν για να ρωτήσει αν «έχει τη μύγα και μυγιάζεται» και πρόσθεσε ότι «είναι καλό να ανεβαίνουν οι τόνοι, να ζωντανεύει ο διάλογος».
Ηταν και η μοναδική στιγμή που έδειξε ο ίδιος κάπως πιο ζωηρός.
Πηγή:kathimerini.gr
Δείτε επίσης
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
- Ο Τραμπ προ των πυλών του Λευκού Οίκου - Κερδίζει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές