Τσίπρας: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

  25 April, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τσίπρας: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Happy Day του Alpha.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», απαντώντας έτσι στο ερώτημα γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί «ο κόσμος θέλει αλλαγή και σιγουριά». Πρόσθεσε ότι έχει την εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας «στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της» και ότι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, όμως «ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα δεν πήγαν όμως καλύτερα». Σημείωσε πως το συναίσθημα που συναντά όπου βρίσκεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, όπως η μεσαία τάξη, και άλλοι που στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι περνάμε κρίση ακρίβειας που δεν είναι ελληνική, όμως «η αισχροκέρδεια είναι ελληνική» και πως υπάρχουν παρεμβάσεις που δεν έγιναν, αλλά μπορούν να γίνουν για να υπάρξει σταθερότητα και να πέσουν οι τιμές, με ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, ελέγχους στην αγορά, ισχυρή φορολόγηση των υπερκερδών. Σημείωσε πως το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, με τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων. «Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα ταμεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60», σχολίασε, τονίζοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτή την ευχέρεια θα είχαμε σήμερα δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, συντάξεις. Τόνισε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιβάλει φόρους, αλλά θα μειώσει τον ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους το ‘22 ήταν παραπάνω απ' το κανονικό κατά 4,5 δισ. και πως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ έχει κόστος σε ετήσια βάση 2,5 δισ. και έτσι αντί να έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα θα έχουμε 2. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τα υπερέσοδα για να δίνονται επιδοτήσεις που όμως δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών, αλλά στα "pass" για να πληρώνουν σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρεύμα» και πως «η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια».

Ερωτηθείς γιατί επιμένει να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα πρέπει να είσαι ανοικτός να συγκριθείς με αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει ντιμπέιτ τότε και μόνο μεταξύ τους με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό είχε οφελήσει τον πολιτικό διάλογο. Γιατί, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θέλουν να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο. Σχολίασε ότι και ο Μακρόν με την Λεπέν είχαν ανοικτό διάλογο, όχι στημένο ντιμπέιτ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019 και το αρνείται και τώρα». «Προφανώς και να πάμε όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους αυτές οι συζητήσεις ειναι και λίγο "σούπα" και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα», συνέχισε. «Γιατί να μην έρθεις σε ανοικτό ουσιαστικό διάλογο, όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης, «που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ», δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο». Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί». Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του».

«Πριν από 4 μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν θεωρούσε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο». «Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό συνασπισμό με τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες, και οι πολιτικές και οι ιδεολογικές και οι αξιακές». Σημείωσε δε ότι «μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Γεωργούλη, είπε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο γεγονός και πως «μόλις το πληροφορηθήκαμε αντιδράσαμε ακαριαία, σκληρά και σωστά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που τα φαινόμενα έμφυλης βίας είναι πολύ έντονα και είναι μια πατριαρχική κοινωνία, δεν μπορεί να κρατάμε ίσες αποστάσεις». «Βεβαίως ο κ. Γεωργούλης και ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από την δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, γι' αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως, γι' αυτό και βγήκα αμέσως να πω ότι είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το θύμα, η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της, είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να το ξέραμε εμείς; Είναι αδιανόητο ακόμα και να το σκεφτεί κανείς αυτό, όπως είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ξέρεις κάτι τόσο βαρύ και να το κρατάς». Υπογράμμισε ότι «η κυρίαρχη αντίληψη -που δίνουμε μάχη να ξεπεράσουμε- είναι ότι μόλις βλέπουμε μία γυναίκα να καταγγέλλει λέμε "γιατί τώρα;". Γιατί έτσι! Γιατί όποτε θέλει, αρκεί να την ενθαρρύνουμε να το κάνει».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στο 50% των ψηφοδελτίων του, τόνισε πως η λεγόμενη «ισόποση εκπροσώπηση του φύλου» είναι μια «καινοτομία» που πρώτη φορά στην Ελλάδα υιοθετεί ένα κόμμα, ενώ στο εξωτερικό το έχουν κάνει άλλα προοδευτικά κόμματα. «Νομίζω πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, όχι μόνο την επόμενη τετραετία, τις επόμενες δεκαετίες είναι το δημογραφικό, η γήρανση. Γερνάμε. Αν δεν στηρίξουμε λοιπόν τη γυναίκα, αν δεν αισθανθεί ασφάλεια η εργαζόμενη γυναίκα, αν δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν άδεια μητρότητας ακόμη κι αν είναι αυτοαπασχολούμενες ή στον ιδιωτικό τομέα και επίδομα μητρότητας, αν δεν αυξήσουμε το επίδομα τέκνου και δεν το μεταφέρουμε στη γυναίκα, όχι στο παιδί, μέχρι τα 24 για να αισθάνεται μια ασφάλεια, εάν δεν διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε τα νέα ζευγάρια να έχουν τη στέγη τους και για τα παιδιά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δε δημιουργήσουμε δηλαδή συνθήκες ασφάλειας για τη μητρότητα, για τη μητέρα, για τη γυναίκα, για την εργαζόμενη γυναίκα, νομίζω δε θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό συνδέεται και με μια σειρά άλλων πολιτικών, όπως την ένταξη των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα.  

Στο ερώτημα πόσο δύσκολο είναι ένας νέος άνθρωπος να βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας που φλερτάρει με την χρεοκοπία, είπε ότι θα ήταν δύσκολο ανεξάρτητα από την ηλικία και πως οι στιγμές ήταν δύσκολες και για τους πολίτες. Τόνισε ότι αυτό που του έδινε δύναμη εκείνη την περίοδο ήταν η αγάπη, η στήριξη και η πίστη του κόσμου σε αυτό που ήθελε να κάνει, στην αλήθεια των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν μια πολύ συγκινητική αποστολή να εκπροσωπείς έναν ολόκληρο λαό και να διεκδικείς γι' αυτόν». Πρόσθεσε ότι συγκρούονταν κάθε μέρα μέσα του ο φόβος αλλά και η υποχρέωση να φτάσει μέχρι τέλους και να τιμήσει την εντολή εκατομμυρίων ανθρώπων που ήθελαν μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Σχολίασε ότι έχει κατηγορηθεί για «κωλοτούμπα», όμως πρόσθεσε ότι αν κάνει κανείς νηφάλια μια αποτίμηση μπορεί να πει ότι η πρόθεσή του ήταν να φτάσει στο έσχατο σημείο για να τιμήσει την εντολή του λαού και τελικά η απόφαση ήταν να προστατεύσει τη χώρα από μια καταστροφή, για την οποία οι εταίροι μας είχαν προετοιμαστεί. «Κάναμε λάθη, αλλά υπηρετώντας μια ορθή πολιτική. Καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν το κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες διαδοχικές κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια η συζήτηση προχώρησε σε θέματα που αφορούν στην προσωπική ζωή του κ. Τσίπρα και της οικογένειάς του.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μαζί με τη σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα από το Λύκειο, ότι τον γοήτευσε γιατί είναι γοητευτική, αλλά περισσότερο τον γοήτευσε η προσωπικότητά της. Είπε ότι εκείνη έχει «τον πρώτο ρόλο» στο σπίτι «και αν δεν τον είχε δεν θα πήγαιναν καλά τα πράγματα». Ανέφερε ότι το ελάττωμά του ως πατέρας είναι μια δυσκολία να βάζει τα όρια, και πως αυτόν τον ρόλο τον έχει η σύντροφός του. Σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος και πως οποιαδήποτε δουλειά κάνει κανείς μπορεί να του τρώει πολύ χρόνο, το θέμα είναι ο χρόνος που έχεις με τα παιδιά σου, με τον άνθρωπό σου, να είναι δημιουργικός. Ανέφερε ότι τα παιδιά τους κατάλαβαν ότι ο πατέρας τους είναι πολιτικός όταν τον έβλεπαν στην τηλεόραση συνέχεια. Πρόσθεσε ότι ο δημιουργικός χρόνος έχει να κάνει με το αν μπορείς να επικοινωνήσεις με τα παιδιά, να ακούσεις τις αγωνίες και τα θέλω τους, να μπορείς να είσαι δίπλα τους. Σχολίασε ότι προφανώς υπάρχει δυσκολία όταν βγαίνουν όλοι μαζί και τον σταματούν άνθρωποι για να του μιλήσουν, όμως βρίσκεται πάντα ο τρόπος για οικογενειακές στιγμές, πηγαίνοντας στην εξοχή, είτε βλέποντας μια ταινία. «Το δουλεύουμε διαρκώς με την σύντροφό μου να είμαστε στο ίδιο πλαίσιο», είπε. Αποκάλυψε ότι εκείνος έχει αναλάβει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών και «αυτός είναι ο λόγος που η Μπέτυ με κατηγορεί ότι διαρκώς τα παιδιά πηγαίνουν αργοπορημένα στο σχολείο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μεγάλη μάχη που δίνουν σε σχέση με τα παιδιά είναι οι οθόνες, «έχουμε χάσει το παιχνίδι». «Αυτή η γενιά μεγαλώνει σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκόψεις το παιδί από την οθόνη γιατί τη βρίσκει παντού, αλλά πρέπει να βάλεις όρια». Αποκάλυψε δε ότι στο σπίτι δεν υπάρχει τηλεόραση, την έχουν καταργήσει και έχουν μόνο προτζέκτορα για ποδόσφαιρο και ταινίες. Πρόσθεσε ότι η σύντροφός του είχε βάλει πρόγραμμα γονικής συναίνεσης για την τηλεόραση όμως «ο μικρός μας έχει βγει χάκερ και το αφαίρεσε» «και τότε καταργήσαμε την τηλεόραση».

Μιλώντας για τα κατά καιρούς fake news που υπήρξαν εις βάρος του, είπε ότι έχει συνηθίσει αυτή την κατάσταση και δεν δίνει σημασία, ωστόσο «κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να βγεις και να διαψεύσεις». Επισήμανε ότι μένουν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, ενώ τόνισε ότι το πιο ενοχλητικό fake news αφορούσε σε «μια συντονισμένη επίθεση» για την εξοχική κατοικία που νοικιάζει στο Σούνιο. Εκεί είπε ότι υπάρχει ένα όριο και πήγε στη δικαιοσύνη.

Ανέφερε ότι με τη σύντροφό του χαλαρώνουν με σινεμά και θέατρο, ενώ παλιότερα όταν προλάβαιναν πήγαινα και στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Επίσης να τρώνε έξω ή στο σπίτι και με φίλους. Παλιότερα πήγαιναν και σε μπαράκια, όχι ότι δεν το κάνουν και τώρα, είπε. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει φίλοι με τους γονείς των φίλων των παιδιών τους, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των παιδιών. Σχολίασε ότι όχι απλά τα συνοδεύει σε παιδικά πάρτι «αλλά χαλάω την πιάτσα, γιατί οι άλλες μαμάδες "τη λέγανε" στους συζύγους τους ότι ερχόταν ο πρωθυπουργός και δεν έρχονταν εκείνοι». Είπε ότι μοίραζαν τα πάρτι, ότι αυτό τον βοηθούσε να ξεφύγει και να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος και πως όποιο χρόνο είχε ελεύθερο προσπαθούσε να τον διοχετεύσει στα παιδιά. Ανέφερε ακόμη ότι κάνει ψαροντούφεκο τα τελευταία δέκα χρόνια, «ο βυθός σε κάνει να ξεχνιέσαι» και πως η πιο συγκλονιστική εμπειρία ήταν όταν είχε πάρει στα χέρια του το τιμόνι ενός F16.

Κληθείς να μιλήσει για την ξαφνική απώλεια του πατέρα του το 2012 και την απώλεια της μητέρας της συντρόφου του από καρκίνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι βιώνουν την απώλεια, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που μένουν όταν φεύγουν ξαφνικά οι άνθρωποί τους. Από την άλλη, είπε μιλώντας για τον πατέρα του, σκέφτεται πως αυτός ο τρόπος να φεύγει κανείς είναι το καλύτερο γι' αυτόν που φεύγει, χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Είπε ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο λίγο πριν και μετά «έφυγε». Είπε ότι είχε ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος -όπως θυμάται- τον έπαιρνε τηλέφωνο τρεις φορές την ημέρα. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του τον καμάρωνε και πως αν και δεν πρόλαβε να τον δει πρωθυπουργό, είχε τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί. Αναφορικά με τη μητέρα της συντρόφου του, είπε ότι γνώριζαν ότι είχε καρκίνο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια και έδωσε μια πολύ γενναία μάχη. Ανέφερε ότι μετά που έμαθαν αυτό το πολύ αρνητικό νέο, πήραν την απόφαση να γίνουν γονείς. Είπε ότι η μητέρα της το πάλεψε, χάρηκε τα εγγόνια της και πως το μήνυμα είναι πως ακόμα και την πιο δύσκολη ασθένεια μπορεί να την παλέψει κανείς. «Και να την παλέψει στους γιατρούς μας στα δημόσια νοσοκομεία που έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς. Είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει πρωτοποριακές θεραπείες που της έδωσαν 10 χρόνια ζωής παραπάνω». Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις επισκέψεις του στη μητέρα της κ. Μπαζιάνα στο Λαϊκό, σημείωσε ότι πραγματικά είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και πως αν κάτι πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξει είναι οι υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και πως πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  25 April, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα