Τσακαλώτος: Capital controls μέχρι τέλος του 2016 και... βλέπουμε

mesaralive.gr  05 July, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Τσακαλώτος: Capital controls μέχρι τέλος του 2016 και... βλέπουμε

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το κόστος της διαπραγμάτευσης δεν είναι 100 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα - Εταιρείες ύδρευσης και ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο αλλά... δεν θα ιδιωτικοποιηθεί τίποτα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και η ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, άφησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος,σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα γεγονότα που οδήγησαν στην συμφωνία του περασμένου Ιουλίου του 2015 με τους δανειστές.

 
Αν και απέφυγε επίμονα να απαντήσει ξεκάθαρα πότε τελικά θα αρθούν τα capital controls,είπε ότι πρώτα θα πρέπει να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Αντιθέτως έδειξε ότι οι υψηλοί φόροι θα μείνουν για πολλά χρόνια ακόμα.
 
Σε μια συνέντευξη στην οποία εμφανίστηκε περισσότερο σαν καθηγητής Οικονομικών παρά σαν υπουργός των Οικονομικών (σσ: ανέφερε πάνω από δέκα φορές τη λέξη «πανεπιστημιακός»),  ο κύριος Τσακαλώτος είπε:
 
-Για το κόστος της διαπραγμάτευσης: «Δεν είναι 100 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα» και τόνισε πως αν συνομιλούσε σε ένα συνέδριο, ως πανεπιστημιακοί, με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα έλεγαν αυτό το ποσό. Ο ίδιος στάθηκε μόνον στο ύψος του δανείου των 86 δισ. από τον ESM, για να πει πως ένα μέρος είναι ανακύκλωση παλαιού χρέους και ένα άλλο μέρος «είναι χρέος που χρησιμοποιείται να πληρωθεί ένα άλλο χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές» των νοσοκομείων κλπ. Παρέλειψε όμως να πει πως αυτό το χρέος δεν υπήρχε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να υπολογίσει όλες τις άλλες παράπλευρες συνέπειες για την εθνική οικονομία.

-Για τα capital controls: «Είμαστε σε μια διαδικασία που σταδιακά θα περιορίζονται». Απέφυγε να πει πότε θα τελειώσουν όμως. «Μην ψάχνετε σε μία στιγμή να μην υπάρχουν πια» είπε. «Για να αρθούν θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες». Την άλλη εβδομάδα θα φέρει ρύθμιση για απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό για επένδυση στη χώρα μας. Στην ερώτηση μάλιστα γιατί τελικά δεν ήρθησαν τα capital controls έξι μήνες μετά την επιβολή τους (δηλαδή τέλος του 2015), όπως αρχικά έλεγαν στην κυβέρνηση, επέρριψε την ευθύνη στους οικονομικούς συντάκτες «που έλεγαν πως δεν κλείνει η αξιολόγηση» (σσ: η οποία έκλεισε τελικά τον Ιούνιο του 2016) με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να φέρει τα λεφτά του  πίσω στις τράπεζες.

-Για τους φόρους: Η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νέα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για κάποιες φοροελαφρύνσεις. Αλλά και τότε πάλι, οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. «Δεν θέλω να μας ψηφίσουν για μειώσεις φόρων, αλλά γιατί με τα λεφτά αυτά θα γίνουν καλά πράγματα στην Παιδεία και την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Για τις αποκρατικοποιήσεις: «Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων. Καμία νέα αποκρατικοποίηση δεν θα γίνει, μόνον μεταφορά επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό όμως είπε ότι μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο η ΔΕΗ ή και οι εταιρίες ύδρευσης. «Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως είναι καλύτερα κάποιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν εκεί, αν έτσι γίνουν ευκολότερα τα μέτρα αναδιάρθρωσης που χρειάζονται οι ΔΕΚΟ, αντί να βρίσκονται στον άμεσο έλεγχο των υπουργείων» είπε.

-Για τις τράπεζες: παραδέχθηκε ότι απαξιώθηκαν, αλλά το απέδωσε σε δηλώσεις των θεσμών πως η ανακεφαλαιοποίησή τους θα χρειαζόταν 25 δισ. ευρώ για να γίνει. «Έτσι οι επενδυτές πίστεψαν πως οι μετοχές τους δεν θα είχαν αξία και τις πούλησαν, αλλά αποδείχθηκε πως χρειαστήκαμε μόνο 5-6 δισ. τελικά» υποστήριξε.

-Για τους ξένους στη διοίκηση των τραπεζών: είπε ότι «δεχθήκαμε μια συμφωνία γιατί πιεζόμασταν να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση πριν μπει το 2016» αλλά παραδέχθηκε ότι αυτή «αποκλείει ικανούς Έλληνες» και συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος, Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν ζητήσει από τους δανειστές να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία αυτή. 

Πηγή

protothema.gr

 

mesaralive.gr  05 July, 2016 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα