Τούρτα σοκολατίνα με τυρί κρέμα, ζαχαρούχο γάλα και μερέντα

  15 January, 2025 ΑΡΘΡΑ
Τούρτα σοκολατίνα με τυρί κρέμα, ζαχαρούχο γάλα και μερέντα


1 ώρα προετοιμασία
40' ψήσιμο
15 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το παντεσπάνι

 9 αυγά
 400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
 420 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 30 γρ. κακάο σε σκόνη

Για το σιρόπι

 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
 100 ml κονιάκ

Για την κρέμα

 1 λίτρο κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (ή ελαφριά), κρύα
 250 γρ. τυρί κρέμα
 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
 125 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη, χλιαρή
 2 κουτ. σούπας πραλίνα φουντουκιού τύπου μερέντας, έτοιμη ή σπιτική
 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο, κρύο

Για την γκανάς

 250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
 220 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση

 10-12 κερασάκια γλασέ (ή 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα κόκκινη) λίγες σταγόνες κουβερτούρα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Παντεσπάνι

Για την τούρτα σοκολάτας ξεκινάμε με το παντεσπάνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα το εσωτερικό σε 3 στρογγυλά αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης με διάμετρο 24-25 εκ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σταματάμε το μίξερ.
Κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν.
Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα στα τρία ταψάκια, ισιώνοντας την επιφάνεια, φουρνίζουμε και ψήνουμε τα παντεσπάνια για 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά μέσα στα ταψάκια.
Τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, για τουλάχιστον 3 ώρες, πάνω σε μια σχάρα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε οριζόντια μια λεπτή «φέτα» της επιφάνειας από κάθε παντεσπάνι, γιατί θα έχουν φουσκώσει στο ψήσιμο. Έτσι θα γίνουν επίπεδα και θα στρώσουν ωραία στη συναρμολόγηση.

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το φτερό μέχρι να αφρατέψει και να γίνει μια πυκνή σαντιγί με σφιχτές κορυφές. Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τον κάδο και το φτερό του μίξερ.
Ρίχνουμε στον κάδο το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο γάλα, τη λιωμένη κουβερτούρα και την πραλίνα φουντουκιού και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σε 3 δόσεις τη σαντιγί, ανακατεύοντας με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις με ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

Γκανάς

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να φτιάξουμε μια λεία, πυκνή και γυαλιστερή σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά όσο συναρμολογούμε την τούρτα.

Συναρμολόγηση

Σε μια μεγάλη, στρογγυλή πιατέλα ακουμπάμε το ένα παντεσπάνι και με πινέλο το βρέχουμε με σιρόπι.
Με μια σπάτουλα απλώνουμε πάνω του κρέμα σε πάχος περίπου 1 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το 1/3 από το φιλέ αμυγδάλου, σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο από παντεσπάνι, πιέζοντάς το απαλά και με το πινέλο το βρέχουμε με σιρόπι.
Το καλύπτουμε με κρέμα πάλι με πάχος 1 εκ., ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με άλλο 1/3 από το φιλέ αμυγδάλου.
Σκεπάζουμε με το τρίτο παντεσπάνι, το βρέχουμε με σιρόπι και απλώνουμε πάνω του άλλη μία στρώση κρέμα με πάχος 2 εκ. αυτή τη φορά. Η ποσότητα κρέμας που φτιάξαμε είναι αρκετή ώστε να περισσέψει και για τη διακόσμηση.
Περιχύνουμε την τούρτα με την γκανάς, αφήνοντας να τρέξει και στα πλαϊνά, όπου την αλείφουμε με μια σπάτουλα για να καλύψει καλά την περιφέρεια.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά η γκανάς. Βάζουμε στο ψυγείο και την υπόλοιπη κρέμα που περίσσεψε.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο.
Βάζουμε την κρέμα που περίσσεψε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι.
Διακοσμούμε περιμετρικά την τούρτα, στη βάση της, με ροζέτες από την κρέμα, ενώ φτιάχνουμε και μερικές ροζέτες στην επιφάνεια. Σε κάθε ροζέτα της επιφάνειας βάζουμε από ένα κερασάκι γλασέ (ή 1/2 κουτ. σούπας μαρμελάδα) και ανάμεσα στις ροζέτες, αν θέλουμε, σκορπίζουμε σταγόνες κουβερτούρας.
Σερβίρουμε την τούρτα σοκολάτας αμέσως.

 

  15 January, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα