Τουρισμός: Σε επίπεδα 2019 οι αεροπορικές αφίξεις
Δίχως αξιοσημείωτη μεταβολή παραμένουν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη των αερομεταφορών κατά τη θερινή περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 8 Μαΐου.
Πανευρωπαϊκά, με χρονικό σημείο αναφοράς το 2019, αναμένονται ποσοστά ανάκτησης της αεροπορικής δραστηριότητας από 80% την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι 87% το διάστημα 2 έως 8 Μαΐου.
Για την Ελλάδα, βάσει των πτητικών προγραμμάτων των αερομεταφορών μέχρι τις 8 Μαΐου, τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα, καθώς το πτητικό έργο υπερβαίνει τα επίπεδα του 90% του 2019.
Η εικόνα αυτή για τη δραστηριότητα των πτήσεων συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς για αφίξεις και αναχωρήσεις που ενδέχεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν κατά περίπτωση, αυτές του 2019.
Επίσης, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Aegean για τα αποτελέσματα του 2021, οι συνθήκες ζήτησης το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε το 2021, βάσει και των προκρατήσεων που διαθέτει η αεροπορική από τις αρχές της χρονιάς.
Από τις αρχές της χρονιάς έως τα μέσα Μαρτίου, η Aegean προσέφερε 33% λιγότερες θέσεις σε σχέση με τα επίπεδα της προσφερόμενης χωρητικότητας του 2019, με την αεροπορική να προχωράει στην αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητάς της σταδιακά όσο πλησιάζει η θερινή περίοδος.
Δυόμιση χιλιάδες περίπου πτήσεις αναμένονται στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων μέσα στον Απρίλιο, αφού η τουριστική σεζόν ξεκίνησε ήδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 πτήσεις έφτασαν στο Ηράκλειο, με τους τουρίστες που κάνουν το ποδαρικό να είναι παραδοσιακά από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία.
Την ίδια στιγμή, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι τουριστικοί παράγοντες στο νησί, εξηγώντας ότι οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα επιχειρηθεί να μετριαστούν, την ώρα όμως που η ακρίβεια δείχνει να επηρεάζει εξίσου σημαντικά το επερχόμενο τουριστικό ρεύμα.
Παράλληλα, κομβικής σημασίας σημείο για τον περιορισμό απωλειών, εκτιμάται ότι θα είναι και η προσεχτική περαιτέρω τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα αποτρέπουν δεύτερες σκέψεις στους υποψήφιους ταξιδιώτες προς τη χώρα μας, στις περιπτώσεις που μέσα στα πρωτόκολλα υπάρχει υποχρέωση για 48ωρα ράπιντ τεστ σε ανεμβολίαστους τουρίστες, στων οποίων τις χώρες δεν υπάρχουν, εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα προστατεύουν, αλλά δεν θα αποδυναμώνουν το επικείμενο τουριστικό ρεύμα.
Μόνο μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι οι τουρίστες στην Κρήτη θα ξεπεράσουν τους 200.000, με δεδομένο ότι οι πτήσεις που θα αφιχθούν σε αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων θα πλησιάσουν τις 2.500 χιλιάδες. «Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια, τόσο ο Μάρτιος όσο ο Απρίλιος αλλά και ο Μάιος ήταν «νεκροί» μήνες , φέτος δίνεται η δυνατότητα και πάντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να αντιμετωπιστεί σε αριθμό τουριστών το πλήγμα που θα προκύψει φέτος από τη Ρωσία και την Ουκρανία», αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, εξηγώντας ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση που θα δεχθεί ο τουρισμός, έρχεται από το τεράστιο κύμα ακρίβειας σε όλο τον κόσμο, που θα επισύρει ανοδικά και τα κόστη και των διακοπών.
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη