Τουρισμός: Επιτυχημένο το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα
Ούτε στον... ύπνο τους είχαν δει τέτοιο «μπαμ» οι επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι μετά από ένα δραματικό 12μηνο έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν και μάλιστα όχι επειδή απλά ο Ιούλιος και πολύ περισσότερο ο Αύγουστος, πήγαν «σφαίρα», αλλά κυρίως επειδή οι προοπτικές για το 2022 διαγράφονται άκρως ενθαρρυντικές.
Τα στοιχεία της Eurostat είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για όλη την Ευρώπη, καθώς καλύφθηκε περίπου το 70% της διαφοράς από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι η σταθερά ανοδική τάση, η οποία, όμως, δεν έχει τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες.
Επί της ουσίας, η διάθεση των Ευρωπαίων- και όχι μόνο- να ταξιδέψουν συνέβαλε καθοριστικά έτσι ώστε οι πτήσεις να είναι αυξημένες κατά 48% σε σχέση με πέρσι. Ακόμα κι έτσι, τα συγκριτικά στοιχεία φανερώνουν ότι οι μεταλλάξεις, η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και τα χαμηλότερα των προσδοκιών ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, λειτούργησαν καταλυτικά στο να μην υπάρχει ισόρροπη κάλυψη απωλειών, ακόμα και μεταξύ των χωρών του Νότου, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Η μεγάλη κερδισμένη, ήταν η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα οι πτήσεις κάλυψαν το 93% της απόστασης από τον super Αύγουστο του 2019 και κάπως έτσι δικαιολογείται το «μπαμ» στις τουριστικές εισπράξεις και οι πληρότητες ως 100% σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς- και όχι μόνο. Την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κινήθηκαν γύρω στο 70% του 2019, επιβεβαιώνοντας έτσι το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δεν ήταν ένα απλό αφήγημα σε εξειδικευμένα sites και δημοσκοπήσεις, αλλά πραγματικότητα.
Ακόμα πιο κατατοπιστικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία του Eurocontrol, που ρίχνουν φως στο πώς προέκυψε αυτό το… ράλι του Αυγούστου. Ενώ ως τον Ιούλιο οι εγχώριες πτήσεις ήταν αυτές που έδιναν τον τόνο και βοηθούσαν να καλυφθούν οι θηριώδεις απώλειες του 2020, τον Αύγουστο- όταν δηλαδή είχαν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί π.χ. αποτρεπτικές καραντίνες- οι διεθνείς πτήσεις εκτινάχθηκαν από το 84% στο 90% του 2019! Συνολικά, δε, στο 2μηνο Ιουλίου- Αυγούστου έγινε ένα άλμα 20 ποσοστιαίων μονάδων!
Πάνω από 9-10 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις
«Φαίνεται ότι θα πιάσουμε το 45- 50% του 2019 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς και αυτό είναι μια ανάσα επιβίωσης για να πάμε σε ένα κανονικό 2022. Από εκεί και πέρα, η χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, υπολείπεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω του ότι σταματά ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, όμως το αεροδρόμιο "Μακεδονία" φέρνει κόσμο, έρχονται πτήσεις από τη Γερμανία ιδιαίτερα και κατά δεύτερον από τη Βρετανία, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής να είναι σήμερα στο 70%», δήλωσε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. Επί της ουσίας, οι εισπράξεις φαίνεται ότι τελικά μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 9 δις ευρώ με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ, δηλαδή κοντά στο 60% του 2019.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών, για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες υπέρβαση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, το ΑΕΠ «αυγατίζει» κατά 1- 1,2 μονάδες, εξ ου και η πεποίθηση ότι το 5,9% θα αποδειχθεί τελικά άκρως συντηρητικό…
Δείτε επίσης
- Το λαχανικό που μειώνει το φούσκωμα
- Κέικ μανταρινί με ολόκληρα μανταρίνια
- Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,7 δισ. ευρώ το 2024 - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν
- Ευλογιά προβάτων: Στη ζώνη των 10χλμ ο έλεγχος στα ζώα
- Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο κακοποιημένος 3χρονος στη ΜΕΘ – Μη αναστρέψιμη η κατάσταση του
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη