Τουρισμός δυο ταχυτήτων στη Μεσαρά !!!
Γιατί μας επιλέγουν τουρίστες από βόρειες κυρίως χώρες;
Δυο ταχυτήτων είναι οι ξένοι τουρίστες στην περιοχή της Δυτικής Μεσαράς, από τη μία είναι αυτοί που επιλέγουν ως προορισμό τα παραθαλάσσια μέρη της περιοχής για διάστημα έως και ενός μήνα και οι άλλοι που όχι μόνο έρχονται αλλά την επιλέγουν ως τόπο μόνιμης εγκατάστασης.
Εξέχουσας φήμης χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί όπως το Καμηλάρι, το Κλήμα, τα Πιτσίδια, το Καλαμάκι, ο Σίβας, ο Λίσταρος κ.α., για μόνιμη εγκατάσταση ιδιαίτερα από Γερμανούς και Βέλγους, στα οποία χωριά τα φτηνά καταλύματα ή η παραδοσιακή κουζίνα δεν αποτέλεσαν μόνο το έναυσμα και τον πόλο έλξης, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή αφού προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό αφενός και αφετέρου για επιστημονική αναζήτηση και έρευνα .
Ως γνωστόν πολλοί είναι οι επισκέπτες που δείχνουν την προτίμηση τους στα συμπλέγματα αυτών των χωριών διότι οι διακοπές λειτουργούν ως καταλύτης φυσικής αποκατάστασης, αν αναλογιστούμε μάλιστα τις ηλικίες που υπάρχει η ζήτηση.
Το νότιο τμήμα της Κρήτης περιβάλλεται από βουνά και θάλασσα έχοντας το πιο ήπιο κλίμα με πάνω από 3000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.
Εξέχουσας σημασίας είναι επίσης τα καθαρά και ζεστά νερά των υπόθερμων ιαματικών πηγών. Ιδιαίτερα γνωστές δε, είναι οι υπόθερμες ιαματικές πηγές στο Λέντα με θερμοκρασίες 20 - 30 βαθμούς κελσίου που ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα ακόμη και τις επισκέπτονται κυρίως επισκέπτες από Σουηδία.
Μήπως όταν λέμε "αιώνες μπροστά" όντως ήταν; Διότι στην περιοχή του Λέντα υπήρχε το Ασκληπιείο όπου ήταν τόπος λατρείας. Ο Ασκληπιός δε, φημίζεται για την σημαντικότητα του ως θεός της μυθολογίας αλλά ως θεραπευτής ο οποίος πίστευε στην ιαματική δύναμη της φύσης...
Πέρα όμως από το ευνοϊκό της κλίμα η περιοχή ενδείκνυται για επιστημονικό τουρισμό, καθώς ήταν γνωστά τα συνέδρια διεκεκριμένων επιστημόνων παγκοσμίως, όλων των ειδικοτήτων(αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων κ.λ.π.) που συμμετείχαν σε αυτά στο Καμηλάρι για έξι συνεχή χρόνια!
Επιπλέον σημαντικό πεδίο έρευνας από τουρίστες ή ξένους επιστήμονες αποτελεί το Δάσος του Ρούβα, στο βόρειο άκρο του οποίου υπάρχουν μερικά από τα λιγοστά δέντρα ανέγνωρου ή αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea), το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη και πουθενά αλλού. Στο δάσος φύεται ακόμη μια από τις πιο σπάνιες ορχιδέες του νησιού, το κρητικό κεφαλάνθηρο (Cephalanthera cuculata) και βρίσκει καταφύγιο ο κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris creticus) .
Θάλασσα, βουνό, φύση, αρχαιότητες… ένας θησαυρός πολύτιμος στα χέρια μας που δυστυχώς τον γνωρίζουν λίγοι και αναδεικνύεται μόνο από τους ξένους επισκέπτες της περιοχής …!
Ας μη στεκόμαστε λοιπόν αδρανείς, ας αξιοποιήσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας και όσα η φύση μας δίνει απλόχερα! Το κέρδος θα είναι μεγάλο.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)