To…βιολί τους οι Τούρκοι-Νέα navtex για άσκηση νότια της Κρήτης

  24 August, 2020
To…βιολί τους οι Τούρκοι-Νέα navtex για άσκηση νότια της Κρήτης

Σταματημό δεν έχουν, όπως φαίνεται, οι προκλήσεις της Τουρκίας, με την Άγκυρα να εκδίδει νέα Navtex για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης

Συγκεκριμένα, με τη Navtex 1069/20 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων. Η εν λόγω περιοχή δεσμεύεται για χρονικό διάστημα λίγων ωρών το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φαίνεται να έχει δεσμεύσει την περιοχή που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Νωρίτερα, η Άγκυρα φρόντισε με ακόμα μια Navtex, να χαρακτηρίσει παράνομη τη δέσμευση περιοχής από την Ελλάδα για ασκήσεις.

Ουσιαστικά με την εν λόγω Navtex απαντά στην αντι-Navtex της Ελλάδας, στην τουρκική παράνομη Navtex για το Oruc Reis.

«Πόλεμος» Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο

Όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου και την Ελλάδα να απαντά με ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

Η ελληνική Navtex υπερκαλύπτει σχεδόν όλη την περιοχή που έχει «δεσμεύσει» η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, με την αντίδραση από πλευράς Άγκυρας να έρχεται από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στην Navtex της Ελλάδας, δήλωσε πως «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Πέρα από τη συγκεκριμένη άσκηση, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει ασκήσεις και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ασκήσεις ανοιχτά της Ρόδου και της Κρήτης, ενώ το δεύτερο μήνυμα προς την Άγκυρα θα είναι και η κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας ανοιχτά της Κύπρου.

 

  24 August, 2020