Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για το έργο στον Δερματά

  24 July, 2019 ΑΡΘΡΑ
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για το έργο στον Δερματά

“Καμπανάκι” για το πολυσυζητημένο έργο στον όρμο Δερματά χτυπά και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Η επιστολή- “καμπανάκι”

«Η Δ.Ε. κατά τη συνεδρίασή της συζήτησε το θέμα του κόλπου του Δερματά. Στη συζήτηση αυτή είχαν κληθεί και έλαβαν μέρος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων και Μελετών του Δήμου, εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, καθώς επίσης κάτοικοι της περιοχής και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του δημοτικού διαμερίσματος. 
Για την περιοχή του όρμου Δερματά έχει χωροθετηθεί τουριστικός λιμένας με την ΚΥΑ 8312.5/8/19-04-2007 (ΦΕΚ Β' 787/18-05-2007) κατά τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 2160/1993, η οποία έχει αρθεί αυτοδίκαια κατά τα αναφερόμενα στο Σώμα αυτής τη 18η/05/2014, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί αρμοδίως σχετική ΚΥΑ περί ανάκλησης της χωροθέτησης. Επομένως, μέχρι να ανακληθεί η χωροθέτηση, την αρμοδιότητα διαχείρισης της περιοχής του κόλπου του Δερματά έχει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού», αναφέρει στην επιστολή της προς τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και συνεχίζει: «Για την εκτέλεση οιωνδήποτε εργασιών σε περιοχές αιγιαλού, παραλίας ή θαλάσσιου χώρου, έχουν ισχύ οι διατάξεις του Νόμου 2971/2001 ή οι διατάξεις του Νόμου 2160/1993, αναλόγως του φορέα που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του χώρου αυτού.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την εκτέλεση των εργασιών είναι απαραίτητη η σχετική αδειοδότηση, δηλαδή η έκδοση από τον αρμόδιο φορέα απόφασης «έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών», στην οποία επιβάλλεται να περιλαμβάνονται προϋποθέσεις και περιορισμοί που ενδεχομένως έχουν διατυπωθεί από τους γνωμοδοτούντες συναρμόδιους φορείς.

Για την περιοχή του κόλπου Δερματά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τεχνικός φάκελος και εκδόθηκε απόφαση εξαίρεσης από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την εκτέλεση εργασιών κατά τις διατάξεις που αφορούν στα έργα επείγοντος χαρακτήρα, δηλαδή της παραγράφου 2β του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011, όπως αυτές εξειδικεύονται με την αριθμό πρωτοκόλλου 203913/19-12-2012 εγκύκλιο της ΕΥΠΕ-ΥΠΕΚΑ, με σκοπό την ανακοπή του φαινομένου της διάβρωσης από τον κυματισμό και την αποτροπή του κινδύνου κατάπτωσης του παραλιακού δρόμου στο σημείο αυτό. Στη συνέχεια εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τροποποιητική μελέτη με σκοπό τη βελτίωση των μέτρων αντιδιαβρωτικής προστασίας. Η εκτέλεση του αντιδιαβρωτικού έργου καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να παρέλθει το ανώτατο χρονικά προβλεπόμενο από τον Ν. 4014/2011 χρονικό όριο των 2 ετών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, και εξαιτίας αυτού κατέστη ανέφικτη η έκδοση σχετικής απόφασης παράτασης της εκτέλεσης των εργασιών». 
«Μετά από έγγραφες καταγγελίες πολιτών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εξέδωσε σήμα διακοπής των εργασιών. Στην παρούσα φάση δε γνωρίζουμε αν υπάρχει άδεια εκτέλεσης εργασιών και εάν εκτελούνται εργασίες προς άρση της επικινδυνότητας του έργου», σημειώνει η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και καταλήγει: «Η Δ.Ε. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να σας στείλει την παρούσα επιστολή, εκφράζοντας την ανησυχία της για το βόρειο παράκτιο μέτωπο της πόλης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει: 
1. Να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για τη συνέχιση των εργασιών, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του έργου, 
2. Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως τουριστικός λιμένας και 
3. Να υλοποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει ως αφετηρία παλαιότερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».

 

  24 July, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα