To σκεπτικό της απόφασης για τα σχολεία
Σοκαριστικά επιστημονικά ευρήματα για τα παιδιά έφεραν το γενικό “λουκέτο” στα σχολεία!
Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.
Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».
Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας;
Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.
Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.
Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!».
Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.
Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν.
Γι’ αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.
Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.
Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κορωνοϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό.
Τα σενάρια για τις άδειες γονέων
Σε εξέλιξη από τις 17:30 βρίσκεται στο υπ. Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη υπουργών σχετικά με τα μέτρα διευκόλυνσης γονέων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 15 ημέρες λόγω κορωνοϊού.
Στη σύσκεψη μετέχουν εκτός από το οικονομικό επιτελείο και τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και οι υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Ενώ το αρχικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ ήταν οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες, οι εξελίξεις τους πρόλαβαν καθώς λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο ανακοινώθηκε από τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια η 14ήμερη αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις βαθμίδες (από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι Πανεπιστήμια) αλλά και τα φροντιστήρια για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ετσι, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν, αφού καταλήξουν, τι θα ισχύσει με τις γονικές άδειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δοθεί από ένα 15νθήμερο άδεια στον κάθε γονέα εναλλάξ, προκειμένου να διευκολυνθούν σε σχέση με την παραμονή στο σπίτι των παιδιών τους.
Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια: Να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού, η οποία θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και τους εργοδότες και το δεύτερο να αφαιρείται ένα μέρος από την κανονική άδεια των γονέων και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και άλλα διαδικαστικά, όπως την έκδοση ΠΝΠ.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Πρόκειται για ένα ειδικό επίδομα, ειδικού σκοπού, που ισχύει για 40 ημέρες, ύψους 718 ευρώ το οποίο είχε χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Δείτε επίσης
- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας,εγκεφαλικού και καρκίνου- Για ποιο συστατικό πρόκειται;
- ΕΦΚΑ: Η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας το 2025
- Τηγανιά με λουκάνικο, πατάτες και αυγά
- Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ 3χρονο αγοράκι – Φέρει βαριά χτυπήματα, χειροπέδες στη μητέρα και τον σύντροφό της
- Γ’Εθνική:Ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας