Το ράλι των τιμών της ενέργειας «ρουφάει» τον δημοσιονομικό χώρο – Τι κρίνει το καλάθι της ΔΕΘ

imerisia.gr  17 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Το ράλι των τιμών της ενέργειας «ρουφάει» τον δημοσιονομικό χώρο – Τι κρίνει το καλάθι της ΔΕΘ

Μπορεί τα έσοδα του Ιουλίου να κατέγραψαν σημαντική υπέρβαση κατά 5,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, δίνοντας ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση δεν διευκολύνουν το οικονομικό επιτελείο στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αν και ο κουμπαράς για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης συνταξιούχων και ευάλωτων πολιτών φαίνεται να αβγατίζει από την ανταπόκριση των πολιτών στην πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέας προκαταβολής), αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος γεμίζει τα κρατικά ταμεία λόγω των εσόδων από τον ΦΠΑ, το ράλι στις τιμές της ενέργειας και οι απειλές της Gazprom ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί έως και κατά 60% τον χειμώνα, προσεγγίζοντας το… αστρονομικό επίπεδο των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φαίνεται ότι αυξάνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες επιδοτήσεις ρεύματος. Πολύ πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί τον Αύγουστο.

Eίναι ενδεικτικό ότι σήμερα η τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 416 ευρώ, με τη μέγιστη στα 660 και την ελάχιστη στα 205. Και αυτό ενώ το συμβόλαιο αερίου TTF φλερτάρει με τα 240 ευρώ και το μεγαλύτερο ημερήσιο κλείσιμο ιστορικά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, που παρακολουθούν καθημερινά τη διακύμανση των τιμών στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό προκειμένου να διαπιστώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που δημιουργούνται, δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με 100 ευρώ η MWh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα, τότε το κόστος της επιδότησης για το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί υψηλότερα από το 1,1 δισ. ευρώ που διατίθεται τον τρέχοντα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει ένα ποσό της τάξης έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται θα κατευθυνθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, περιορίζοντας κάποιες άλλες παρεμβάσεις. Όλα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Επιπλέον, εάν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα πλήξουν το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.

Πώς αυξήθηκαν τα έσοδα

Η σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο οφείλεται:

στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, ήτοι στα έσοδα από τον ΦΠΑ, καθώς και
στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου για τον εν λόγω μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ. Κάποια από τα έσοδα έχουν συγκυριακά χαρακτηριστικά όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιπλέον, η μεγάλη εισπραξιμότητα που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ είχε υπολογιστεί από τον Αύγουστο και μετά, που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα καταγραφεί ως υστέρηση.  

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

imerisia.gr  17 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα