Το μήνυμα εστάλη, για δεύτερη φορά, από το βήμα της Βουλής και ανοίγει ήδη πεδίο αντιπαραθέσεων, ζυμώσεων και πιθανών εξελίξεων στον ρευστό χώρο της κεντροαριστεράς:
Ο Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές του δηλώσεις, απηύθυνε ευθέως προσκλητήριο συναίνεσης προς τις «προοδευτικές» και «αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις» - ένα προσκλητήριο, που επιβεβαιώνει την επιχείρηση πλαγιοκόπησης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, που άρχισε από την πρώτη κιόλας ημέρα των εκλογών.
Είναι μια επιχείρηση στοχευμένη και προσανατολισμένη σε ένα ικανό βάθος πολιτικού χρόνου, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει σ' αυτήν τη φάση να πιέσει τα δύο κόμματα σε 4 ανοιχτά θέματα του Μνημονίου με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία ― τα μέτωπα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την αγορά εργασίας, την εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
«Χρειάζεται στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Η κοινή δράση προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόκειται για μια επιλογή διπλής τακτικής: Η κυβέρνηση ανοίγει αφ' ενός πεδίο συναίνεσης σε μέτωπα που πάνε κόντρα στις επιδιώξεις των πιστωτών και δίνουν εύκολη, πολιτικά, δίοδο συνεργασίας σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και αφ' ετέρου επιχειρεί να τους εκθέσει εάν αρνηθούν.
Η πρώτη αντίδραση αμφοτέρων ήταν έντονη μεν, ανοιχτή σε ερμηνείες δε: Η Φώφη Γεννηματά ― έως την αυριανή της ομιλία τουλάχιστον ― περιορίστηκε σε ένα tweet για τον «άλαλο Αλέξη Τσίπρα», ο Οδυσσέας Κωνστανινόπουλος βγήκε στην αντεπίθεση, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στη... σοσιαλδημοκρατία, ο Σπύρος Λυκούδης είπε «όχι» μεν στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλεκτικής στήριξης μεταρρυθμίσεων από το Ποτάμι.
«Για μία ακόμη φορά ο κ.Τσίπρας ήταν φλύαρος στα εύκολα, αλλά παντελώς άλαλος στα δύσκολα», έγραψε η Φώφη Γεννηματά για την ομιλία Τσίπρα στο twitter, αποφεύγοντας όμως ― επί του παρόντος τουλάχιστον ― να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης πρότασης συναίνεσης.
Πιο προωθημένος ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το πρωί στη Βουλή, ο οποίος επέλεξε την οδό της αντεπίθεσης και της αντι-πρόσκλησης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν το επιθυμεί, να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Η παρέμβασή του εισέπραξε την απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία μάλιστα είχε ως υποψήφιο πρόεδρό της τον Αλέξη Τσίπρα, όπως υπενθύμισε. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όμως επέμεινε: «Να το πείτε και στους υπόλοιπους αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Λυκούδης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης, ναι στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Από την πλευρά του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης είπε μεν, ότι το κόμμα του «δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης», αλλά άφησε ανοιχτό πεδίο στήριξης στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»:
«Δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να της χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εκείνες, τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή. Είναι τραγικό ότι ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορέσουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, μας επιβάλλονται απ’ έξω», είπε στην ομιλία του στη Βουλή.
Στη σκληρή κριτική για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιορίστηκε, κεντρικά, το Ποτάμι αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «ο κύριος Τσίπρας μοιάζει σαν τον πρωταγωνιστή της ταινίας «η μέρα της Μαρμότας», χωρίς να απαντήσει ευθέως στο προσκλητήριο.
Στην κυβέρνηση, οι αντιδράσεις καταγράφονται και το μήνυμα που αποστέλλεται είναι πως η πρόσκληση της συναίνεσης θα παραμείνει ανοιχτή και αποτελεί κεντρική επιλογή, όπως κατέστησε σαφές σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Εμείς πιστεύουμε», είπε, «ότι σε μια προοδευτική κατεύθυνση θα αποτυπωθούν, θα διαμορφωθούν συμμαχίες μέσα στην περίοδο αυτή και ζητάμε την ευρεία στήριξη. Είναι δυο πράγματα αυτά τα οποία στη συζήτηση που γινόταν και προεκλογικά, τα αποτυπώσαμε. Και το εννοούμε. Αυτό σημαίνει όμως ότι συμμαχείς σε στόχους που αποτυπώνονται και είναι κοινοί για τα μέρη που συμφωνούν».
Πηγή: m.tvxs.gr