Το πρόβλημα της ανομβρίας κυριάρχησε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηρακλείου
Τα μέτρα πρόληψης, ο συντονισμός φορέων – υπηρεσιών και η ετοιμότητα επέμβασης στις υπαίθριες δασικές πυρκαγιές συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που συνεδρίασε χθές υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη.
Στη συνεδρίαση κυριάρχησε το πρόβλημα της ανομβρίας που καταγράφηκε το φετινό Χειμώνα στο νησί και που αναμένεται να δυσκολέψει το έργο πυρόσβεσης όταν απαιτηθεί, όπως επίσης η μη ορθή διαχείριση του νερού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε: «Είχα πει, όταν ξεκινούσε η περίοδος του Χειμώνα ότι το πρόβλημα της Κρήτης δεν είναι οι πλημμύρες αλλά είναι η έλλειψη νερού. Δυστυχώς δικαιώθηκα και δεν ήθελα να δικαιωθώ σε καμία περίπτωση. Σήμερα είμαστε σε δύσκολη θέση να σχεδιάζουμε την αντιπυρική περίοδο σε μία περίοδο που δεν έχουμε νερό, όπως επίσης η κακή διαχείριση του νερού. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες, να επιδιώξουμε τη θέσπιση ενιαίων μέτρων χρήσης του νερού. Δεν μπορεί για παράδειγμα την ελιά να την ποτίζουμε όπως το ρύζι, η ελιά θέλει πολύ συγκεκριμένη ποσότητα νερού και όπου απαιτείται παραπάνω πρέπει να δούμε τι κάνουμε» . Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου τόνισε επίσης ότι, το ίδιο ισχύει και για τα νοικοκυριά, «το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το έχει ο κόσμος με άνεση αλλά δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη. Στα περισσότερα δημοτικά δίκτυα έχουμε μεγάλες διαρροές δεν φταίνε οι δήμοι πάντα, ωστόσο το φαινόμενο πρέπει να το περιορίσουμε με όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι όσοι έχουμε δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο να συνεργαστούμε για να βρούμε την καλύτερη λύση».
Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του ΣΟΠΠ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία και τους φορείς-εθελοντικές οργανώσεις, αποφασίστηκε να διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για την αντιπυρική προστασία που θα προωθεί τις επόμενες ημέρες στις εισόδους-εξόδους του Ηρακλείου όπως επίσης φυλλάδια για την οδική ασφάλεια.
Από την πλευρά του ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης ανέφερε: «Ο φετινός Χειμώνας δυστυχώς δημιούργησε συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες στο να μετατρέψουν μία «αθώα» φωτιά σε μία καταστροφική πυρκαγιά. Εμείς ως υπηρεσία είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και αυτό ζητάμε και θα ζητήσουμε και από όλους τους εμπλεκόμενους που συμμετέχουν στο όργανο Πολιτικής Προστασίας. Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε σε ετοιμότητα και οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες μας και είναι προσεκτικοί νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Μία άλλη παράμετρος ως αποτέλεσμα της λειψυδρίας είναι ότι, διαπιστώνουμε συνεχώς τα αποθέματα νερού να μειώνονται και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πάλι εμείς πρόσθετους πόρους τροφοδοσίας νερού στο πεδίο της πυρκαγιάς με υδροφόρες κάτι το οποίο είναι ένα βάρος το οποίο θα επωμιστούν οι δήμοι γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος κάποιοι από τους ταμιευτήρες νερού, λιμνοδεξαμενές και φράγματα να μην υπάρχει δυνατότητα υδροληψίας από τα ελικόπτερα».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη χάνει και τα χελιδόνια της, λόγω ανομβρίας!
- Αυτοί είναι οι 8 εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Περιφερειών
- Περιφέρεια Κρήτης: Αυτό ειίναι το νέο εκτελεστικό σχήμα-Όλα τα ονόματα
- InnoDays 2023 - H καινοτομία στην «κορυφή» της ατζέντας για την Περιφέρεια Κρήτης
- Στον συνδυασμό Αρναουτάκη ο Γιώργος Ταβερναράκης