Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς επίσης και από συντάκτες στις Δημοσιεύσεις Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Health Publications), αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων – είτε αυτά είναι σερβιρισμένα σε πιάτο είτε συσκευασμένα σε πακέτο.
Οι συστάσεις του είναι οι εξής:
• To μισό του πιάτου σας είναι καλό να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα
Το χρώμα και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη του οργανισμού στις ανάγκες του, και υπογραμμίζει πως οι πατάτες δεν ανήκουν στα λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, λόγω επιπτώσεών τους στο σάκχαρο του αίματος.
• Το ¼ του πιάτου είναι καλό να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης
Σπόροι ολικής αλέσεως ή ακατέργαστοι σπόροι –ολικής αλέσεως κριθάρι, σιτάρι, σπόροι σίτου, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς επίσης και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως– παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλους επεξεργασμένους σπόρους.
• Το ¼ του πιάτου να περιλαμβάνει πρωτεΐνη
Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια αποτελούν υγιεινές αλλά και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα σιδηροπενικής αναιμίας, είναι καλό να περιορίζεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.
• Άκρως απαραίτητα τα υγιεινά φυτικά έλαια, αλλά και σ’ αυτά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση
Τα υγιεινά φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, καθώς επίσης και τα έλαια από κανόλα, σόγια, φιστίκι και άλλα δεν πρέπει να απέχουν από το πιάτο υγιεινής διατροφής. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά (trans fats). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περιγραφή «χαμηλά λιπαρά» δεν συνάδει και με την περιγραφή «υγιεινό».
• Να πίνετε νερό, καφέ ή τσάι
Είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Η κατανάλωση του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται πια σε μία με δύο μερίδες την ημέρα. Και η κατανάλωση χυμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα μικρό ποτήρι ανά ημέρα.
• Άσκηση (Stay active)
Η κόκκινη φιγούρα, η οποία τρέχει κατά μήκος της κάρτας του Πιάτου Υγιεινής Διατροφής, αποτελεί υπενθύμιση πως η άσκηση είναι εξίσου σημαντική στην επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας.
Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα της διατροφής και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, οι συστάσεις ταυτίζονται με τη νέα διατροφική πυραμίδα υγείας του Harvard. Οι ειδικοί καταλήγουν πλέον σε κοινές συστάσεις που αφορούν την καλή ποιότητα των τροφίμων, την ποικιλία και τους κατάλληλους συνδυασμούς για την επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας, υγείας, ομορφιάς και ισορροπίας.
Info: Κεφάλαιο, από το βιβλίο «Η διατροφή στη ζωή μας». Μελέτη της Αγγελικής Ζαφειράκη, Μοριακής διαιτολόγου-διατροφολόγου με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;
Σχετικά άρθρα
- Είναι η διατροφή σου υγιεινή; 5 τρόποι να το καταλάβεις
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό από όλα -«Θρεπτικό εργοστάσιο» με απίστευτα οφέλη
- Υγιεινή διατροφή σε τιμές σοκ!
- Η πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς
- Υγιεινή διατροφή χωρίς δίαιτα; 7 tips για να το πετύχεις