Το κριθαράκι της νηστείας: 12 συνταγές με θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια
_856_685_76.jpg)
Το νηστίσιμο κριθαράκι είναι φαγητό απλό και αγαπημένο. Είναι θαυμάσιο με θαλασσινά –με γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, χταπόδι, όστρακα–, αρωματισμένο με ούζο ή κρασί, νοστιμισμένο με το μελάνι της σουπιάς, με λίγο πέστο μαϊντανού, με μπαχαρικά και μυρωδικά… Εξίσου ωραίο και χορταστικό γίνεται όμως και με λαχανικά ή με όσπρια. Σε χωριά, σε νησιά, σε μοναστήρια, έχουμε συναντήσει πολλά πιάτα με πρωταγωνιστή το ζυμαρικό που βρίσκεται πάντοτε εύκαιρο στο ντουλάπι της κουζίνας: γίνεται γιουβέτσι μελωμένο, ζουμερό ή σπυρωτό, γίνεται σουπίτσα, δίνει υπόσταση, κάνει τα λίγα φαΐ. Στις συνταγές που ακολουθούν θα βρείτε από την κλασική εκδοχή του μακαριστού μοναχού Επιφάνιου για κριθαράκι με «φρούτα της θάλασσας» μέχρι ρεβύθια με μανέστρα όπως τα κάνουν στην Εύβοια. Φαγητά που δείχνουν πόσο γενναιόδωρη είναι η νηστίσιμη κουζίνα όταν βασίζεται σε καλά υλικά και σωστό μαγείρεμα.
Δείτε επίσης
- Νικολιδάκης-Κοκολάκης: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο
- Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε θα δούμε το ροζ φεγγάρι - Πώς πήρε το όνομά του
- 10 αγιορείτικες συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων
- Μεγάλη Τετάρτη θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την πρόληψη-αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων
- Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία η Κρήτη- Κάθε νοικοκυριό πετά στα σκουπίδια 1.000 ευρώ τρόφιμα ετησίως