Τα πάντα άλλαξαν όταν ξαφνικά, το 1977, μια αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ τον επισκέφτηκε και του πρότεινε μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό
Του Κώστα Α.Μπογδανίδη
Τον θυμάμαι με τον «σκαραβαίο». Με το μουσάκι του καθηγητή, τα γυαλιά, το κάπως αυστηρό , αλλά κυρίως σοβαρό ύφος. Φαινόταν ψηλός στα μάτια μου- πιτσιρικάς ων- καθώς τον έβλεπα να κατεβαίνει τα σκαλάκια του καφενείου στο χωριό. Καθόταν εκεί απέναντι στο τραπέζι και συζητούσε με τους χωριανούς για όλα: τα αγροτικά, την ΕΟΚ, το ΠΑΣΟΚ, κάτι έλεγε για τις γεννήσεις…Από τότε…
Οι πρώτες εικόνες που μου ήρθαν στο νου τώρα που διάβασα το βιβλίο του «Μια διαδρομή με απρόσμενες αλλαγές πορείας- συνοπτική αυτοβιογραφία». Σχεδόν 40 χρόνια μετά
Ο Μανόλης Δρεττάκης έχει γράψει 33 βιβλία, διδακτικά συγγράμματα και χιλιάδες άρθρα . Και προφανώς δεν θα μπορούσε να λείψει η αυτοβιογραφία του.
Συνοπτική, αλλά απολύτως κατατοπιστική αν και αποφεύγει τον (δημοσιογραφικό) πειρασμό να πει ονόματα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν κουτσομπολίστικες συζητήσεις.
Ένα κείμενο λιτό, σαν καλογραμμένο ρεπορτάζ, από μνήμης όπως λέει που περιγράφει μια διαδρομή ενός παιδιού το οποίο ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αλλά έφτασε όσο ψηλά μπορούσε και ακόμη ψηλότερα! Για όσους- παλιότερους- πιστεύουν ότι ο Δρεττάκης είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος άνθρωπος θα το πιστοποιήσουν όταν διαβάσουν το βιβλίο αυτό. Δεν είναι και λίγο για ένα παιδάκι να χάνει τον πατέρα του τόσο νωρίς, μετά στην πιο κρίσιμη ηλικία να χάνει και το απόλυτο στήριγμα της οικογένειας: τη μητέρα του. Κι όμως η θέλησή του, ο δυνατός χαρακτήρας του, το κοφτερό μυαλό και η πίστη του- το αναφέρει συνεχώς- τον έσπρωξε να ξεφύγει από μια μίζερη επαρχία και να ανοίξει τη φτερά του. Να πάει να σπουδάσει και μετά να βρεθεί στο εξωτερικό για να συνεχίσει και να φτάσει στην κορυφή. Κι όλα αυτά με τεράστιες στερήσεις , οι περιγραφές της φτώχειας και της ένδειας για νεότερους θα μοιάζουν σαν ένα παραμύθι. Κι όμως είναι μια διαδρομή που είχε απρόσμενες αλλαγές πορείας.
Αυτές οι αλλαγές περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο, αλλά χωρίς υπερβολές. Η γέννηση στο Ηράκλειο, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής στην Κρήτη, το σχολείο…Και μετά από την Αθήνα και το Ηράκλειο για μια μίζερη δουλειά στην τράπεζα- σπουδάζοντας ταυτόχρονα- και στο Λονδίνο (όπου εργάστηκε και στο BBC) μέχρι το πανεπιστήμιο του Λιντς η διαδρομή ήταν όμορφη, συναρπαστική και συνάμα δύσκολη. Ο νόστος για την πατρίδα ποτέ δεν άφησε την οικογένεια Δρεττάκη ωστόσο και προτίμησαν να αφήσουν πίσω μια σπουδαία καριέρα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο Δρεττάκης κατάφερε να πάρει μια έδρα στην ΑΣΟΕΕ- κι αυτό όχι εύκολα δεδομένων των πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα…Αλλά κι εκεί οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, ο ίδιος ήταν πάντα στο στόχαστρο του συντηρητικού κατεστημένου των καθηγητών.
Τα πάντα άλλαξαν όταν ξαφνικά, το 1977, μια αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ τον επισκέφτηκε και του πρότεινε μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό. Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, αφού δεν είχε ποτέ εμπλοκή με την πολιτική, αλλά για ένα απροσδιόριστο λόγο- ουτε ο ίδιος εξηγεί- δέχτηκε αφού συναντήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με τον οποίο δεν είχε σχέσεις, αντίθετα με ότι πιστεύαμε πολλοί για αρκετά χρόνια…Μια φορά στο Λονδίνο τον είχε συναντήσει τα χρόνια της χούντας.
Όσο αναπάντεχα ξεκίνησε η ενασχόληση με την πολιτική τόσο...περισσότερο κράτησε! Η Βουλή του 1977 (από τότε έλεγε για τα την απλή αναλογική, το δημογραφικό πρόβλημα, το εθνικό απολυτήριο αργότερα…) η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, το υπουργείο Οικονομικών η παραίτηση- η απογοήτευση από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα…Και μετά άλλη αλλαγή: η έδρα στο ΚΚΕ, ο ενιαίος Συνασπισμός, αλλά και πάλι απογοητεύσεις…Το πολιτικό προσωπικό της χώρας-με κάποιες εξαιρέσεις- στις περισσότερες περιπτώσεις στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων . Μια τέτοια εξαίρεση σίγουρα ήταν ο Μανόλης Δρεττάκης. Στην περίπτωση του οποίου κυριαρχούσε το ήθος και η αξιοπρέπεια. Εμεινε σταθερός και προσηλωμένος στις αρχές του, ποτέ δεν πέρασε την κόκκινη γραμμή . Κι αυτό είναι κάτι που θα του χρεώσει η ιστορία. Ήδη το ταμείο του είναι απολύτως θετικό!
Πηγή
ΠΑΤΡΙΣ
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις