Το “φρένο” στην εκλογολογία και η επόμενη μέρα

  07 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Το “φρένο” στην εκλογολογία και η επόμενη μέρα

Φρένο στην… εκλογολογία έβαλε χθες από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτάζοντας όχι μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματός του. Μόνο τυχαία εξάλλου δεν ήταν η φράση- μήνυμα πως δεν βλέπει κανέναν Υπουργό να έχει κατεβάσει τα μολύβια, τη στιγμή που στον προθάλαμο της Βουλής βρίσκονται αρκετά νομοσχέδια.

 Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην «παίξουν» το παιχνίδι της αντιπολίτευσης και η τελική απόφαση των εκλογών να είναι του ίδιου του πρωθυπουργού. Με λίγα λόγια, την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων να την έχει ο ίδιος! Και, βέβαια, όπως τονίζουν έμπειροι παρατηρητές ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί το καλοκαίρι (φωτιές, covid, κλπ) και ως εκ τούτου σίγουρα δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την διαιώνιση ενός πλήρως εκλογικού κλίματος.

«Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός που σημειωτέων τις τελευταίες ημέρες είχε «επιτρέψει» στους πολιτικούς του αντιπάλους (αλλά και στους γαλάζιους βουλευτές) να μιλούν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Το δίλημμα

Το μεγάλο διακύβευμα και για το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα κι αν δεν στηθούν πρόωρες κάλπες δεν είναι άλλο από το δίλημμα που θα τεθεί. Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες: «Εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

 Οι δύο λέξεις κλειδιά «σταθερότητα και ασφάλεια» αποτελούν για το επιτελείο Μητσοτάκη βασικό «προγραμματικό στόχο», καθώς εκεί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός υπερέχει έναντι του αντιπάλου του.

Ανασχηματισμός (; ) και στο βάθος ΔΕΘ

Υπό αυτά τα δεδομένα κι αν τελευταία στιγμή δεν αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης την απόφασή του, το βλέμμα όλων στρέφεται στη ΔΕΘ. Από το βήμα της, συνεπώς, πιθανολογείται ότι θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, ενώ ένας εκλογικός ανασχηματισμός δεν θα ήταν απίθανός. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού, όπως περιγράφουν συνεργάτες του, θα διαδραματίσουν η εξέλιξη του πολέμου, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η Τουρκικές απειλές και, τέλος, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 

  07 July, 2022 ΑΡΘΡΑ