Το Φεστιβάλ Τεχνών ολοκλήρωσε τη διαδρομή του
Το Φεστιβάλ Τεχνών για δεύτερη χρονιά με την συνδρομή του κόσμου της Μεσαράς και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Φαιστού ολοκλήρωσε τις όμορφες διαδρομές του στον πολιτισμό και τις τέχνες αναδεικνύοντας τους καλλιτέχνες του τόπου. Η φετινή καινοτομία ήτα πολύ σημαντική, στις 19 Αυγούστου ξεκίνησε το ταξίδι από την Πολιτεία του Τυμπακίου με έκθεση ζωγραφικής από το εργαστήρι του Τυμπακίου και τους μαθητές τού διακεκριμένου ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη.
Με το μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ από το μουσικό συγκρότημα «LABYRYTHMOS» για να συνεχίσει την επόμενη βραδιά με την «Πρόβα στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου» στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Βρέλη και να συνεχίσει το ταξίδι με τις μουσικό τραγουδιστικές διαδρομές στον όμορφο Ζαρό την Τετάρτη το βράδυ 21 Αυγούστου και με το συγκρότημα του Γιάννη Τσικριτσάκη και των «χορωδών του Νότου» του πολιτιστικού Συλλόγου Βώρων. Το Φεστιβάλ Τεχνών αγκάλιασε την παράδοση την Πέμπτη στη Γαλιά με την Μαντινάδα και την απονομή βραβείων και επαίνων στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινάδας με θέμα: «Η Ντομπροσύνη»! Ντόμπρος θα πει αληθινός, ντρέτος μα και σταράτος τίμιος εις τσι πράξεις του στο λόγο του σπαθάτος.
Μάς είπε στο καλωσόρισμα, η πολυβραβευμένη μαντιναδολόγος, Χαριστή Κουκουμπεδάκη. Και το ταξίδι συνεχίστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Καμηλάρι στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας του χωριού, με την ολόθερμη υποδοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου και με το αγκάλιασμα των τεχνών της ζωγραφικής και γλυπτικής χαρίζοντάς μας τέλος, μια άλλη προσέγγιση στην μουσική παράσταση: «Πρόβα στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου» με του καλλιτέχνες: τον διακεκριμένο μουσικό δημιουργό Φραγκιαδάκη Αντώνη και την σκηνοθέτρια Μαρία Βασιλάκη, κάνοντας το νήμα της ποιητικής μας ιστορίας να είναι πολύ κοντά στο παρόν, μικραίνοντας έτσι τις χρονικές αποστάσεις. Τόσο επίκαιρα τα μηνύματα του έργου για τη φιλιά, τη τιμή, την ανδρεία και την αιώνια πραγματική αγάπη αρετές μοναδικές του ανθρώπινου γένους.
Η σκυτάλη εδόθη στο Αλσύλλιο Κούλε Μοιρών με ένα νέο ταξίδι όμορφο στις τέχνες της αγιογραφίας, ψηφιδωτού, ντεκουπάζ και μικτών τεχνικών του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας. Με την έκθεση στην τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος όπως και στην τέχνη της γλυπτικής, της λάξευσης της πέτρας δίνοντάς της πνοή από τον καλλιτέχνη – γλύπτη Γιάννη Κοντό. Το ταξίδι στην υποκριτική τέχνη ήταν μοναδικό, τη βραδιά της Δευτέρας 26 Αυγούστου. Στη κεντρική σκηνή δυο νέα παιδιά, Ιωάννα Κακούρη και Σταύρος Νικολούδης, από το «Θέατρο Δίχως Όνομα» μάς έδωσαν μοναδικές εικόνες στη θέα των ματιών μας αλλά και στις αθέατες πτυχές της ψυχής μας ερμηνεύοντας μέσω της θεατρικής δράσης εξαιρετικά, το μύθο του υπερόπτη Νάρκισσου και της όμορφης λαλίστατης Ηχούς. Ακολούθησε το ταξίδι στην Μεσόγειο από το μουσικό συγκρότημα «LABYRYTHMOS».
Με τη λύρα, το μπουλγαρί και την ταξιδιάρικη φωνή του μουσικού – λυράρη Αλέκου Καλεμάκη, την μοναδική ερμηνεία της καλλιτέχνιδος Eύας Κορνάρου, τα κρουστά από την δημιουργό συναισθηματικών στίχων – τραγουδιών Μαρία Στεφανάκη, τον εξαιρετικό Δημήτρη Αντωνάκη, τον μουσικό και εξαίρετο στο ακορντεόν Harry Lohrmann και τον Αθουσάκη Αντώνη με τη ξεχωριστή ερμηνεία του σε παλιές λαϊκές δημιουργίες. Μάς ταξίδεψαν στις χαμένες πατρίδες, στη Θράκη και το Αιγαίο στη Νότιο Ιταλία στην Κύπρο και στην Κρήτη ταξιδεύοντας το νου σε πολιτείες και χωριά και σε ακρογιάλια δαντελωτά της όμορφης χώρας μας, αναμοχλεύοντας την ιστορία μας.
Το ταξίδι μοναδικό.. οι στάσεις μια - μια πλούσιες σε γνώσεις, πλούσιες σε πραμάτειες… μάς ξενάγησε τις επόμενες ημέρες στην τέχνη της φωτογραφίας και στην εξέλιξή μας από την Φαιστό ως το τις ημέρες μας, με την επιμέλεια της Ιφιγένειας Γρινιαράκη και τη φιλική συμμετοχή της Εύας Καπελλάκη – Κοντού με τις φωτογραφίες από τη ανέκδοτη συλλογή της: «Από το σκοτάδι στο φως». Ακολούθησε ο μαγικός κόσμος των graffitis με την εικαστικό Ειρήνη Πηνελόπη Κασσιμάτη.
Στη συνέχεια της διαδρομής η μουσική παράσταση με τον χορό και την κίνηση από τη σχολή χορού της Ροδούλας Ζωζωνάκη και το γυμναστήριο της κας Πέλας Μυρσιλάκη μάς άλλαξε τους παλμούς της καρδιάς κάνοντας τη συμμετοχή, ουσιαστική και άμεση! Ολοκληρώθηκε η βραδιά με την παρουσίαση ηλεκτρονικής μουσικής του Dj FIDDO και τον Γιώργο Ξεκαρδάκη. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου η εικαστικός Βούλα Λαδουκάκη στο βιωματικό εργαστήρι ζωγραφικής πάνω σε βότσαλα, χάρισε σε μικρούς και μεγάλους μοναδικές στιγμές χρωμάτων και εικόνων, ακολούθησε η παράσταση της θεατρικής ομάδας του Γιάννη Πανταγιά: «ΣΒΟΥΡΑ» με το βραβευμένο παραμύθι του Άντερσεν: « Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα».
Μια εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών που διαδραστική έγινε τόσο για τους μικρούς θεατές, όσο και για τους μεγάλους, περνώντας τα διαχρονικά μηνύματα της αναζήτησης της αλήθειας και αποφυγής της κολακείας και του ψέματος. Η βραδιά συνέχισε να μας ταξιδεύει στον «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ» μέσα από τις σελίδες του καινούριου βιβλίου της γιατρού και λογοτέχνιδας κας Στέλλας Κανάκη στο οποίο προσπάθησε να αναλύσει με οδηγό τις πηγές της, τις δυσνόητες λέξεις – κατά κάποιο τρόπο – για γίνει προσιτό σε όλους. Συνέχισε το ταξίδι τη διαδρομή του στον χωροχρόνο με ποίηση και θεατρική δράση από τον μουσικό δημιουργό Γκερεδάκη Γιώργο και το συγκρότημά του, με ποιητικές περπατησιές από τον Βιτσέντζο Κορνάρο ως τον Βρεττάκο.
Το ταξίδι σε ανοικτή θάλασσα με ούριο άνεμο μάς ξενάγησε στο όνειρο και στην ονειροφαντασία μικρών και μεγάλων με τους; Ιφιγένεια Γρινιαράκη και Γιάννη Καπαρουδάκη στο έργο: «Πολύχρωμοι Άνθρωποι». «Οι δίδυμες Πνοές» και οι αδελφές Καμπουράκη μάς ομόρφυναν του ονείρου το ταξίδι, με τους ήχους της κλασικής κιθάρας και την όμορφη φωνή τους για να ολοκληρωθεί η βραδιά της Πέμπτης 29 Αυγούστου με την μουσική Rock, από το συγκρότημα « TRIPLE TROUBLE» και τους Γιώργο Κουρμούλη, Γιώργο Μοσχονά και Πολυχρόνη Μακρυγιαννάκη.
Κι όπως όλα τα ταξίδια έχουν αφετηρία και προορισμό κατά τον ίδιο γνώριμο τρόπο και το δικό μας του Φεστιβάλ Τεχνών, έφτασε στον προορισμό του όμορφα την Παρασκευή το βράδυ, με τον κόσμο της Μεσαράς να γεμίζει τις κερκίδες του λόφου στην κεντρική σκηνή παρακολουθώντας το θεατρικό έργο: « ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΩ ΚΑΤΩ» της θεατρικής ομάδας της Αγ. Βαρβάρας, σε κείμενα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μανώλη Ζερβάκη. Το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Τσικριτσάκη μάς διασκέδασε με μοναδικό βεγγερίστικο παλαιικο τρόπο στην τρίτη σκηνή του Αλσυλλίου, έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Ξηρουδάκης Γιάννης και η οργανωτική επιτροπή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ 2019 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ, που θεσμός γίνεται για την πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας, ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες αφιλοκερδώς στην όμορφη τούτη πορεία και εύχεται το ταξίδι να μην σταματήσει να γίνεται πιο πλούσιο σε διαδρομές, κινητοποιώντας όλο και περισσότερο κόσμο.
Γιατί όπως έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche: «Κανένας δεν μπορεί να κατασκευάσει για σένα τη γέφυρα που θα διασχίσεις για να περάσεις το ποτάμι της ζωής, μόνο εσύ!»
Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις