Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από όσα έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Γερμανοί και ΔΝΤ τα βρίσκουν με το πάσο τους για το χρέος και πιέζουν την Αθήνα να τελειώνει τα προαπαιτούμενα για να αποφύγει παράταση του μνημονίου
Παρά τα καλά λόγια και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη το ΔΝΤ δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει στην κυβέρνηση τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει, όπως η μείωση του αφορολόγητου. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν έσταζε μέλι για την εφαρμογή της λιτότητας από Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών μιλώντας για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη των στόχων.
Παράλληλα όμως, μιλώντας στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν επανέφερε με έμμεσο τρόπο στο προσκήνιο την απαίτηση του ΔΝΤ για την ταχύτερη περικοπή του αφορολόγητου, που έγινε νόμος του κράτους με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το 2017. Το ΔΝΤ ζητεί ως γνωστόν το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί από το 2019 αντί για το 2020 όπως προβλέπουν τα κείμενα που ψήφισε η πέρυσι η Βουλή.
Ο κ. Τόμσεν μίλησε για «μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογουμένων» πιέζοντας έτσι για τη μείωση του αφρολόγητου που θα διευρύνει τη φορολογική βάση.
Το γεγονός αυτό προσθέτει πίεση στην κυβέρνηση καθώς και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι το 2019 πρέπει να εφαρμοστούν οι (επίσης ψηφισμένες) περικοπές στις συντάξεις από την 1.1.2019.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τι αντιμετωπίζουν τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας από τις περικοπές που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και υπενθυμίζονται αυτές τις μέρες από τους δανειστές:
-Αφορολόγητο. Η περικοπή του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο ακόμα και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ καθαρά. Πιο συγκεκριμένα θα κληθούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση φόρο ύψους 620 ευρώ ενώ σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί από το 2019.
Η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στο Ταμείο να εγείρει αυτή την αξίωση συνομολογώντας στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις του Hilton σε λίγες ημέρες είναι η ακόλουθη: Το ΔΝΤ (με κυρίαρχη τη δική του άποψη) θα συνεκτιμήσει με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση το αν «στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης» οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν μαζί από 1.1.2019 ώστε να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
-Συντάξεις. Για το 2019 η Βουλή έχει ψηφίσει την περικοπή των συντάξεων ως 18% σε κύριες και επικουρικές. Οι περικοπές αυτές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν εφέτος, στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα παραδείγματα των ψηφισμένων περικοπών περιλαμβάνουν τα εξής: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 915 ευρώ μεικτά θα λάβει, αν εφαρμοστεί η ψηφισμένη περικοπή, μόλις 761 ευρώ. Ενώ συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.140 ευρώ μεικτά θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 931 μεικτά αν η κυβέρνηση εφαρμόσει όσα ψήφισε το 2017.
Οι επαφές Τσακαλώτου
Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανατέμνεται να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στις 01.45 ακολουθεί το ραντεβού με τον κ. Τόμσεν.
Χθες Παρασκευή το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου προέβλεπε ραντεβού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.
Ωστόσο τα μάτια ήταν στραμμένα στο Washington Group, δηλαδή στην άτυπη συνάντηση των βασικών «παικτών» του ελληνικού προγράμματος, όπως οι εκπρόσωποι του ESM, του ΔΝΤ και των βασικών κρατών - μελών της Ευρωζώνης, στην οποία δεν καλείται η Ελλάδα.
Τα βρίσκουν με το πάσο τους
Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, Γερμανία και ΔΝΤ βρίσκονται σε πορεία σύγκλισης για μια λάιτ ελάφρυνση χρέους στης Ελλάδας. Δεν φαίνεται να υπάρχει όμως καμία βιασύνη γεγονός που δίνει νέα τροφή στα σενάρια για παράταση του μνημονίου από 2 ως 4 μήνες εξαιτίας και των καθυστερήσεων για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.
«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας» δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αναμένεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, την άλλη Παρασκευή 27 Απριλίου, αλλά ότι «θα απαιτηθούν πολλές ακόμη εβδομάδες».
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
- Ο Τραμπ προ των πυλών του Λευκού Οίκου - Κερδίζει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος
- ΗΠΑ- Προεδρικές εκλογές: Πότε θα μάθουμε τον νικητή
Σχετικά άρθρα
- ΔΝΤ: Πότε προβλέπει ραγδαία μείωση του χρέους της Ελλάδας
- Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την Ελλάδα -Στο 2,6 η ανάπτυξη το 2023 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
- Δώδεκα χρόνια μετά το Καστελόριζο
- Κ. Μητσοτάκης: «Τέλος εποχής» για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας
- Σταϊκούρας: Θετικό μήνυμα στις αγορές η αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ