Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη

  20 January, 2020 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης επιβράδυνσης στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά ανακοίνωσε ότι η σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία είναι μια ακόμα ένδειξη ότι το εμπόριο και η μεταποιητική δραστηριότητα ίσως σύντομα φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2020, συγκριτικά με 2,9% το 2019, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία. Οι εκτιμήσεις και για τις δύο χρονιές μειώθηκαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Η ανάπτυξη θα βελτιωθεί κάπως στο 3,4% το 2021 αλλά και αυτή η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Οι μειώσεις αυτές αντανακλούν την επαναξιολόγηση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές μιας σειράς μεγάλων αναδυόμενων αγορών, κυρίως της Ινδίας, όπου η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσης ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Χιλή, λόγω της κοινωνικής αναταραχής, και στο Μεξικό, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενίσχυσε το κλίμα στην αγορά, εν μέσω «επιφυλακτικών» ενδείξεων ότι το εμπόριο και η μεταποίηση έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

«Αυτές οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης μπορεί να επιμείνουν και εντέλει να ενισχύσουν το δεσμό μεταξύ των ακόμα ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών και των βελτιωμένων δαπανών των επιχειρήσεων», ανέφερε το ΔΝΤ. Το Ταμείο ανέφερε την αβεβαιότητα για τους δασμούς και τις αρνητικές τους επιπτώσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων ως τον μεγαλύτερο παράγοντα για τον περιορισμό της ανάπτυξης.

«Ωστόσο, μέχρι στιγμής διαφαίνονται λίγες ενδείξεις για σημεία καμπής στα παγκόσμια μακροοικονομικά στοιχεία», πρόσθεσε το Ταμείο.

 

  20 January, 2020 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα