“Το δεύτερο κύμα εξάπλωσης μπορεί να είναι σοβαρότερο από το πρώτο”
Οι σπινθήρες που πρέπει να σβήσουμε
“Καμπανάκι” κινδύνου χτύπησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφορικά με τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως ο κορονοϊός είναι εδώ και πάντα επικίνδυνος.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του ANT1 και στην ερώτηση για το αν ανησυχεί για μια έξαρση της επιδημίας τόνισε πως “υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια. Αυτούς τους σπινθήρες πρέπει να τους σβήσουμε. Και αυτοί οι σπινθήρες εκπέμπουν ένα μήνυμα που πρέπει να απορροφηθεί από την ελληνική κοινωνία ώστε να σπεύσουμε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο της έξαρσης του κορονοϊού”.
Όσο για το ενδεχόμενο έξαρσης στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου και για μια πολύ δύσκολη κατάσταση από τον Οκτώβριο ξεκαθάρισε ότι “αυτό είναι υπαρκτό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί και με ομοψυχία και με σύνεση θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Όλοι μαζί και οι θεσμικοί και όλη η ελληνική κοινωνία. Ο κορονοϊός είναι εδώ και πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει”.
Για τα εισαγόμενα κρούσματα και για το αν ελέγχονται όλα τόνισε πως “οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμοι. Δεν είναι τυχαίοι έλεγχοι. Ανιχνεύονται οι ταξιδιώτες εκείνοι που είναι υψηλού κινδύνου, υψηλής πιθανότητας να συνιστούν κρούσμα. Άρα λοιπόν είναι οι πιθανότεροι εκείνοι που ελέγχονται. Οι υπόλοιποι λοιπόν είναι χαμηλής πιθανότητας. Προφανώς όχι μηδενικής αλλά χαμηλότερης δυνατότητας από εκείνους οι οποίοι ελέγχθησαν”.
Ένας στους τρεις νέους ιατρικώς ευάλωτος στον ιό
Η πανδημία του νέου κορονοϊού μάς έχει δείξει ως σήμερα ότι ο ιός πλήττει σοβαρά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.
Μια νέα μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Benioff, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίκο (UCSF), δείχνει όμως ότι και τα νεαρά άτομα δεν είναι «άτρωτα» απέναντι στον SARS-CoV-2, αλλά μπορούν να νοσήσουν σοβαρά εξαιτίας του.
Το εύρημα αυτό αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» για πολλούς νέους που φαίνεται να έχουν πάρει αψήφιστα την κορονο-πανδημία μην τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
«Ευάλωτοι» νεαροί και νεαρές
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν περί τους 8.400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ως 25 ετών (αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά το 33% των ανδρών και το 30% των γυναικών ήταν «ιατρικώς ευάλωτοι» στον ιό.
Όπως μάλιστα προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου στην επιθεώρηση «Journal of Adolescent Health», το κάπνισμα φάνηκε να είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση στις νεαρές ηλικίες – σημαντικότερος από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και το άσθμα.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Σάλι Ανταμς από το Τμήμα Ιατρικής Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων του UCSF προσδιόρισαν την «ευπάθεια» σε ό,τι αφορά τη σοβαρή λοίμωξη με τον νέο κοροναϊό με βάση τα όσα αναφέρουν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Στη λίστα των CDC περιλαμβάνονται οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι ηπατοπάθειες, η παχυσαρκία καθώς και το κάπνισμα μέσα στον τελευταίο μήνα.
Σε ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα το κάπνισμα οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακολουθώντας τα CDC που αναφέρουν ότι τόσο το συμβατικό τσιγάρο όσο και τα πούρα αλλά και τα e-τσιγάρα συνδέονται με σημαντική επιβάρυνση του αναπνευστικού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο σημαντικός επιβαρυντικός ρόλος του καπνίσματος
Το πιο αξιοσημείωτο σε ό,τι αφορούσε τα αποτελέσματα για τον ρόλο που παίζουν οι παράγοντες κινδύνου των CDC στο να είναι ένα άτομο ευάλωτο σε σοβαρή νόσηση από COVID-19, ήταν ότι το ποσοστό των «τρωτών» στη σοβαρή νόσο νεαρών ήταν της τάξεως του 16,1% στην ομάδα των 6.741 ατόμων που δεν κάπνιζαν ενώ εκτοξευόταν στο 31,5% στο συνολικό δείγμα των 8.405 νεαρών ατόμων όταν σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν και οι καπνιστές.
«Πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν ότι το κάπνισμα συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης της νόσου COVID-19, με μεγαλύτερη δριμύτητα της νόσου, με αύξηση των πιθανοτήτων για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και για θάνατο» ανέφερε η δρ Ανταμς και προσέθεσε ότι «το κάπνισμα μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στους νεαρούς ενηλίκους που συνήθως δεν πάσχουν από χρόνιες νόσους».
Η νέα έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία της εθνικής αμερικανικής μελέτης National Health Interview Survey έδειξε ότι μέσα στις προηγούμενες 30 ημέρες από τη συλλογή των στοιχείων, το 10,9% των ατόμων του δείγματος είχε καπνίσει τσιγάρο, το 7,2% ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ το 4,5% πούρο.
Το ποσοστό των καπνιστών (19,8%, 1.664 άτομα) ήταν υψηλότερο από εκείνο των ατόμων με άσθμα (8,6%), με παχυσαρκία (3%) και με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (2,4%). Επιπροσθέτως, το 1,2% των νεαρών του δείγματος έπασχε από διαβήτη, το 0,6% από ηπατοπάθεια και το 0,5% από καρδιοπάθεια.
«Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση εξαιτίας του ιού SARS–CoV-2 μειωνόταν στο μισό όταν αφαιρούσαμε τους καπνιστές από το δείγμα» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τσαρλς Ερβιν από το Τμήμα Ιατρικής Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων του UCSF και συμπλήρωσε: «Οι προσπάθειες για μείωση του καπνίσματος τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νεαρούς ενηλίκους πιθανότατα θα συμβάλει και στη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν για σοβαρή νόσο».
Λιγότερες «τρωτές» γυναίκες
Σε ό,τι αφορούσε τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, κατεγράφησαν σε πέντε δείκτες που αύξαναν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο.
Οι γυναίκες έπασχαν συχνότερα από άσθμα (10% έναντι 7,3% των ανδρών), παχυσαρκία (3,3% έναντι 2,6% των ανδρών) και αυτοάνοσα νοσήματα (3,2% έναντι 1,6% των ανδρών).
Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι πολύ λιγότερες νεαρές γυναίκες κάπνιζαν σε σύγκριση με νεαρούς άνδρες με αποτέλεσμα οι πιθανότητες… γένους θηλυκού για σοβαρή νόσο να ανέρχονται σε 29,7% ενώ οι αντίστοιχες των ανδρών να φθάνουν στο 33,3%.
Έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως – Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πορεία του κοροναϊού παγκοσμίως καθώς σε αρκετές χώρες παρατηρείται έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 75.255 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Οι θάνατοι στις ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε άνοδο, έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Ιουνίου, με τους βαρύτερους απολογισμούς να καταγράφονται στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, κατά το Reuters.
Σύμφωνα με το Τζονς Χόπκινς, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 974 ασθενείς, με τον απολογισμό της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ να φθάνει έτσι τους 138.201.
Οι μισές και πλέον πολιτείες – οι 30 από τις 50 – ανακοίνωσαν θλιβερά ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε μια μέρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.
Οι μολύνσεις βρίσκονται σε άνοδο σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που βασίζεται στη σύγκριση των δεδομένων για τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες με εκείνα των δύο εβδομάδων που προηγήθηκαν.
Καλπάζει ο ιός στην Ινδία
Στην Ινδία ξεπεράστηκε σήμερα το όριο του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, την ώρα που οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και να επαναφέρουν σε ισχύ καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.
Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, η οποία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως σε αριθμό μολύνσεων — περισσότερες καταγράφονται μόνο στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία — ο ασιατικός γίγαντας καταμετρά πλέον 25.602 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.003.832 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η πανδημία εξαπλώνεται πλέον σε μικρότερες πόλεις και κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, μετά την άρση των γενικευμένων περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ρεκόρ κρουσμάτων στο Περού
Την ίδια στιγμή, ξεπέρασαν τα 340.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Περού, όπου πάντως ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα απέκλεισε το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής της καραντίνας, που ήρθη στις αρχές του μήνα στη χώρα των Άνδεων.
Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 3.862 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 341.586. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων των τελευταίων 21 ημερών.
Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 να φθάνει τους 12.615. Επρόκειτο για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό εδώ κι έναν μήνα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έφθασε τους 12.396, που αποτελεί επίσης ρεκόρ.
Βασιζόμενος στις «στατιστικές» και τις «πληροφορίες» που λαμβάνει από την κυβέρνησή του όμως, ο αρχηγός του κράτους τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα.
Σημείωσε πάντως πως για να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων πρέπει οι πάντες να φανούν «υπεύθυνοι», να τηρούν «την κοινωνική απόσταση», να έχουν «συνείδηση πολίτη», να επιδεικνύουν «τη συμπεριφορά που απαιτείται», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Americana de Moquegua.
Την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση του Περού άρχισε να αίρει σταδιακά τα μέτρα, με τον τερματισμό της καραντίνας σε 18 από τις 25 περιφέρειες. Την Τετάρτη, επέτρεψε να αποκατασταθούν οι αεροπορικές και οι χερσαίες συγκοινωνίες σε εθνικό επίπεδο.
Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει νέα καραντίνα στην Κολομβία
Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 6.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ενώ καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ 8.037 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.
Άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κοροναϊού να φθάνει τους 6.029 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 6η Μαρτίου.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Κολομβία, με το νέο ρεκόρ των 8.037 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό σε μια ημέρα, καταγράφει συνολικά τα 173.206 κρούσματα.
Σε διάστημα πέντε ημερών, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από τους 5.000 στους 6.000 στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, 8 εκατ. από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο και περί το 20% των θανάτων.
Υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε την 25η Μαρτίου, την ώρα όμως που ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες στο κράτος των Άνδεων. Τα μέτρα αναμένεται να αρθούν τελείως την 1η Αυγούστου.
Γιατροί στην Μπογοτά καλούν να επιβληθεί καραντίνα σε όλη την πόλη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, προειδοποιώντας πως νοσοκομεία και κέντρα υγείας φθάνουν στα όριά τους.
Ο Ερμάν Μπαγιόνα, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της χώρας (Colegio Médico Colombiano), προειδοποίησε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση». Διευκρίνισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν στο 90% της δυναμικότητάς τους το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Μπαγιόνα χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το μέτρο των τοπικών περιοριστικών μέτρων, που επιβάλλονται κατά ζώνες, ανά συνοικία. «Δεν νομίζω ότι οι τοπικές καραντίνες (…) μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση», είπε.
Οι ΜΕΘ, επισήμανε ο ίδιος, δεν είναι το μόνο μέτρο κορεσμού του συστήματος υγείας. Οι πτέρυγες όπου νοσηλεύονται ασθενείς με την COVID-19, ανέλυσε, είναι γεμάτες, ενώ τα επείγοντα και τα κέντρα άμεσης βοήθειας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Φερνάντο Ρουίς Γκόμες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασιστεί εάν πρέπει να τεθεί σε περιορισμό όλη η πρωτεύουσα.
Για τον Μπαγιόνα, επείγει να ληφθούν αποφάσεις. Εάν τα νοσοκομεία βρίσκονται στο 100% της δυναμικότητάς τους όταν έρθει η κορύφωση, θα πρόκειται για καταστροφή, εξήγησε.
Δείτε επίσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Έως τις 17:00 είχαν ψηφίσει 53.000
- Πράσα: 34 συνταγές με τα γλυκά, «χωριάτικα» κρεμμύδια
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί