Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών και οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι

  28 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών και οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι

Δεν γίνεται να γυρίσουμε ξανά στο σύστημα ακορντεόν.

Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός της κυβέρνησης, η οποία πλέον στοχεύει στο σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά χωρίς πισωγυρίσματα.

Η κόπωση των πολιτών, αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει άλλο «άνοιξε-κλείσε» όπως συνέβαινε μέχρι στιγμής.

Για τον λόγο αυτό την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των Εμπειρογνώμονων με σκοπό να δημιουργήσει ένα «σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα».

Ουσιαστικά στην περασμένη συνεδρίαση της Επιτροπής πολλά θέματα τέθηκαν επί τάπητος, σχετικά με τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο τίποτα δεν καταγράφηκε στα… πρακτικά.

Τα τρία καυτά θέματα που θα συζητήσουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί θα κληθούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια μέτρα μπορούν να αρθούν και πότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που απασχόλησε για αρκετή ώρα την Επιτροπή την Παρασκευή, δηλαδή η επιτροπή των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά και το πράσινο φως την Τετάρτη.

Ωστόσο ο γρίφος για γερούς λύτες είναι το αν τελικά θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή και των δύο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής είναι υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, αποκλείοντας το τελευταίο σενάριο. 

Δεν θέλουν ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων οι Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής

Μάλιστα υπογραμμίζουν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι δοκιμασμένο και πιο ασφαλές από τα σχολεία, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει καθώς σχολεία και αγορά θα ανοίξουν με υποχρεωτικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Ωστόσο ακόμη κι έτσι, το άνοιγμα των δύο δραστηριοτήτων φαίνεται να μην προκρίνεται από τους ειδικούς.

Το αρχικό λοιπόν πλάνο παραμένει και το βασικό στο τραπέζι με το το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 ή στο ακραίο σενάριο στις 12 Απριλίου.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος στην ερώτηση ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια.

Από την πλευρά του ούτε ο κ. Γώγος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος. Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω υπογράμμισε. 

Πιέζει το υπουργείο Παιδείας

Από την άλλη πλευρά όμως το υπουργείο Παιδείας όπως είχε γινεί γνωστό την περασμένη εβδομάδα επιμένει στο σχέδιό της για άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου για self tests.

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου» δήλωσε υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» , σημειώνοντας πως εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή, προτεραιότητα θα έχουν αυτά τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις των ειδικών θα παίξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων-λιανεμπορίου.

Δύσκολες αποφάσεις με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην βοηθούν

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως τα δεδομένα που έχουν αυτή τη στιγμή οι ειδικοί στα χέρια τους δεν τους διευκολύνει καθόλου στην λήψη αποφάσεων.

Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι εκ των ειδικών τονίζουν πως αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι καλύτερη από την περασμένη.

Μάλιστα αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε στο peak των διασωληνωμένων, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέο αρνητικό ρεκόρ και στα κρούσματα.

Ήδη τα νοσοκομεία της Αττική συνεχίζουν να δέχονται ασφυκτική πίεση, ενώ τα κρούσματα χτες ήταν και πάλι αυξημένα, ξεπερνώντας τα 3.000 σε σύνολο τις 58.000 τεστ.

Επίσης χτες είχαμε  και νέο μαύρο ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν τους 728. 

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες

«Άσχημες» χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος του κοροναϊού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας».

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η καινούρια κατάσταση είναι οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού που έχουν προκαλέσει νέα κύματα της επιδημίας.

«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές.

Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα.

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει» τόνισε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε, «αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση άντεξε και την προηγούμενη πίεση. Οι λογικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι στο ακορντεόν. Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία» σημείωσε ο κ. Παυλάκης. 

Στις 8 Απριλίου η μέγιστη τιμή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή στα κρούσματα, κοντά στα 3.700, οπότε και θα είναι η τελευταία μέρα κορύφωσης και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει η καμπύλη. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου».

 

  28 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα