Αν υπήρχε ένα μόνο χάπι που θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, νευρολογικών ασθενειών όπως η άνοια ή η νόσος του Πάρκινσον και γενικότερα το ενδεχόμενο πρόωρο θανάτου, θα το παίρνατε; Δυστυχώς δεν υπάρχει το φάρμακο που να μπορεί να κάνει όλα αυτά αλλά ένα τρόφιμο μπορεί: Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ίσως και να είναι η απόλυτη υπερτροφή.
Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα έχουν 28%χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια. Μια ανάλυση προηγούμενων μελετών, που κάλυπτε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια που καταναλώνονται καθημερινά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου συνολικά κατά 4%.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια ισχυρή ομάδα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Η φλεγμονή είναι η βάση οποιασδήποτε ασθένειας, επομένως, μπορεί το ελαιόλαδο να βοηθήσει στη μείωση πολλών διαφορετικών καταστάσεων.
Εάν το ζητούμενο είναι το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τότε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιείτε. Προέρχεται από το πρώτο πάτημα του καρπού, που γίνεται χωρίς θερμικές ή χημικές εκχυλίσεις, κάτι όπως το φρέσκο χυμό της ελιάς και επειδή είναι τόσο φρέσκο, περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών.
Δείτε επίσης
- Τα Χριστούγεννα μας κάνουν καλό: 10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το… γιορτάσουμε
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε