Το 2020 είναι μια κρίσιμη χρονιά για όλους ενόψει της νεας ΚΑΠ

  01 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Το 2020 είναι μια κρίσιμη χρονιά για όλους ενόψει της νεας ΚΑΠ

Το voucheregasia.gr ανοίγει το φάκελο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ο ερχομός του 2020 φέρνει πολύ σημαντικές εξελίξεις για τον αγροτικό κόσμο, αποτελώντας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης μια χρονιά «γέφυρα». 

Είναι η χρονιά, κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να καταθέσει έναν φάκελο, όχι απλά επαρκή, αλλά εμπεριστατωμένο και πλήρη, με στόχο τη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα. 

«Το 2020 είναι μια κρίσιμη χρονιά για όλους. Η προγραμματική περίοδος που πέρασε και ολοκληρώνεται, καταγράφηκε ως μια περίοδος με πολλά προβλήματα, τα οποία βίωσαν οι αγρότες έντονα, με συνέπεια την οικονομική τους καταρράκωση. Για αυτό το λόγο πρέπει να φτιαχτεί ένας φάκελος ικανός να προστατεύσει τους αγρότες», σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών.

Στόχος, όπως τονίζεται από την πλευρά του Υπουργείου, είναι οι παραγωγικοί φορείς και συντελεστές του πρωτογενούς τομέα αφενός να ενημερωθούν για τα πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις ενισχύσεις των αγροτών, τις τομεακές παρεμβάσεις για τα γεωργικά προϊόντα και συνολικότερα τις επενδύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και αφετέρου να συνεισφέρουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα υιοθετηθούν. 

Στη βάση αυτή, έχει συνταχθεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνει τις νέες προκλήσεις, προτεραιότητες και αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά το 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν ηλεκτρονικά στο ερωτηματολόγιο το οποίο έχει αναρτηθεί στους δικτυακούς τόπους ου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του ΠΑΑ.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Στη θεωρία. Στην πράξη όμως; Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, το Υπουργείο έχει μεν υπό διαβούλευση προτάσεις που έχουν κατατεθεί και περιμενει και άλλες, αλλά δεν έχει «φορτσάρει». Σε ότι αφορά την Κρήτη αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια ομάδα με επικεφαλής την Περιφέρεια, ωστε να συμπτυχθούν όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και να κατατεθούν στο Υπουργείο.

Προτάσεις βέβαια που έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός και η ολοκληρωση του φακέλου εν τέλει, θα καθορίσουν το μέλλον των αγροτικών ενισχύσεων, των επενδυτικών σχεδίων και τελικά του αγροτικου εισοδήματος.

 

  01 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα