Τι τρώμε όταν έχει καύσωνα: συμβουλές και οδηγίες από την ειδικό

  05 June, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Τι τρώμε όταν έχει καύσωνα: συμβουλές και οδηγίες από την ειδικό

Τα κύματα καύσωνα που μας φέρνουν αντιμέτωπους με υψηλές θερμοκρασίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, εκτός από δυσφορία, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό – από θερμική εξάντληση μέχρι θερμοπληξία.

Η θερμική εξάντληση αποτελεί μία κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, μυϊκές κράμπες, κόπωση και αυξημένο αίσθημα δίψας. Παρόλο που είναι λιγότερο σοβαρή από την θερμοπληξία και συνήθως το άτομο αισθάνεται καλύτερα μέσα σε διάστημα 30’ σε δροσερό περιβάλλον, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αλλαγές στη διανοητική κατάσταση, όπως σύγχυση, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης και θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη των 40oC (104F) και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έκτακτη ανάγκη.

Για να προλάβουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ακραία ζέστη φροντίζουμε να ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες (αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή σωματικής κόπωσης, συχνά λουτρά κ.ο.κ.) και προσέχουμε τη διατροφή μας για προστατευτούμε. Τι μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στον πολύ ζεστό καιρό και τι πρέπει να αποφεύγουμε; Η Μαρία Σκουρολιάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μας δίνει τις βασικές αρχές για την διατροφή μας κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Τι πρέπει να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Πίνουμε άφθονα υγρά: πίνουμε περισσότερα υγρά, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα μας. Δεν περιμένουμε μέχρι να αισθανθούμε δίψα.
Καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, φράουλες, ανανάς, αγγούρι, μαρούλι, κολοκύθι, κ.α.).
Αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά την έντονη εφίδρωση — μπορούμε να καταναλώσουμε μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, ισοτονικά ποτά κ.ά.

Προσοχή: Εάν ο γιατρός μας μάς έχει περιορίσει την ποσότητα υγρών που μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, επικοινωνούμε μαζί του για νεότερες οδηγίες εν μέσω του καύσωνα. Εάν ακολουθούμε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή πάσχουμε από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες χρόνιες παθήσεις, μιλάμε με το γιατρό μας πριν πιούμε ένα ισοτονικό ρόφημα.

Τι να αποφεύγουμε

Πολύ ζαχαρούχα, καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ποτά — αυτά στην πραγματικότητα συμβάλλουν στην απώλεια περισσότερων σωματικών υγρών.
Πολύ κρύα ροφήματα — μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι.
Πικάντικες τροφές — μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι, αίσθηση καύσου και να επιδεινώσουν την κατάσταση ενυδάτωσης.
Τροφές υψηλές σε λίπος — πέπτονται δυσκολότερα προκαλώντας την αίσθηση λήθαργου.

 

  05 June, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα