Όλ αόσα αλλάζουν με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς
Το νέο δίκτυο θα μπορεί να διαχειριστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως !
Σε ρυθμούς … 5G θα ξεκινήσει να τρέχει από τις αρχές του νέου έτους (2021) η Ελλάδα, με τη δημοπράτηση του φάσματος για τα δίκτυα «πέμπτης γενιάς» να ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο του 2020.
Οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Vodafone Eλλάς και Wind Ελλάς, οι οποίες θα πάρουν μέρος στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 367 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι έτοιμες να παρέχουν τις πρώτες υπηρεσίες 5 G μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα χρονοδιαγράμματα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας.
Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5 G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.
Το 5 G αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, έξυπνες πόλεις, ρομπότ, όλα θα χρειάζονται τα δίκτυα 5 G για να λειτουργήσουν, καθώς τα σημερινά δίκτυα 4 G δεν έχουν το απαιτούμενο εύρος ζώνης για να διαχειριστούν τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται. Το νέο δίκτυο υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως !
Η εμπειρία των χρηστών αναμένεται συναρπαστική, καθώς το 5G θα αναπροσαρμόσει σημαντικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Οι απίστευτα υψηλές ταχύτητες σερφαρίσματος, η δυνατότητα διασύνδεσης πολλαπλών συσκευών στο Διαδίκτυο και μεταξύ τους (Internet Of Thinks – I.O.T.) όπως και οι εξαιρετικά χαμηλές καθυστερήσεις είναι μόνο μερικές από τις πολλές αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν.
Αμέσως με τη λειτουργία του, το 5 G πρόκειται να αυξήσει την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσης κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προκάτοχό του, το 4G+. Η ταχύτητα αυτή θα αρκεί για να βλέπει κάποιος ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάζει μία ταινία 3D μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, όταν με το 4 G θα χρειαζόταν περίπου έξι λεπτά. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα
διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, κάτι που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο.
Ωστόσο, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να απολαύσουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας του 5 G, χρειάζονται και τις απαραίτητες νέες συσκευές, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά, σε προσιτές τιμές.
ΤΑ 5 G ΟΦΕΛΗ
Στην Ελλάδα, η υιοθέτηση του 5 G εκτιμάται ότι θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) της χώρας κατά 4,18 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρονικό διάστημα 2022 – 2028. Μάλιστα, σε περίπτωση συνεργασίας των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ότι αφορά την απασχόληση, το 5 G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη των δικτύων, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
5 G ΕΝΑΝΤΙΟΝ 4 G
Ως προς τις διαφορές ανάμεσα σε 5 G και 4 G και ειδικότερα σε σχέση με την ταχύτητα, το 5 G θα είναι 10 φορές ταχύτερο από το 4 G. Θα προσφέρει ταχύτητες έως και 10 Gbps και δυνατότητα λήψης ταινίας πλήρους H.D. σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 6 λεπτά στο 4 G .
Επιπλέον, πολύ χαμηλότερος θα είναι και ο χρόνος απόκρισης : στο 5 G, ο χρόνος απόκρισης μπορεί να είναι 1 ms, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη αλλά είναι χρήσιμο για τις συσκευές.
Στο 4 G αυτό είναι μέχρι 10 ms.
Επίσης, το 5 G θα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα τα δίκτυα θα μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα με high-demand εφαρμογές ταυτόχρονα, ενώ υψηλή θα είναι και η πυκνότητα σύνδεσης των συσκευών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις