Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ - Τοποθετήσεις απο Τσίπρα,Μητσοτάκη,Καμμένο,Κατρούγκαλο-Ηχηρό μήνυμα Νίμιτς
Ο κ. Ζάεφ μιλώντας στη Βουλή πρόβαλε τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, αλλά και την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του VMRO DPMNE για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ειδικά για αυτούς από το «Αιγαίο, δεν έγινε τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα».
Μάλιστα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι κανείς πια δεν θα αμφισβητεί το κράτος και «κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τον “Μακεδονικό” Λαό και την “Μακεδονική” γλώσσα».
Παυλόπουλος: Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών
Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα: αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
Με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».
Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».
Παρέμβαση Νίμιτς
Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Όπως μετέδωσε ο realfm 97.8, ο κ. Νίμιτς κάλεσε τον κ. Ζάεφ να μείνει πιστός στο πνεύμα, στο γράμμα και στην ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φοίβου Κλαυδιανού, υπάρχει πολύ έντονη ενόχληση από την ελληνική πλευρά γιατί θεωρείται ουσιαστική η δήλωση Ζάεφ, το ''φάουλ'' του Ζάεφ. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν ενέχει κινδύνους η συμφωνία, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει καταστρατήγηση της συμφωνίας.
Η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της άλλης χώρας, της FYROM προς την Ελλάδα.
«Όταν κάνει δηλώσεις ο Ζάεφ, δεν πρόκειται για ερμηνεία της συμφωνίας αλλά για ευθεία παράβαση», τονίζει η ελληνική πλευρά.
Τσίπρας: Ισορροπημένη για τις δύο χώρες η Συμφωνία των Πρεσπών
«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνια που υπογράψαμε το 2018 με την ΠΓΔΜ».
Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. «Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μια από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως 'Μακεδονία', από δω και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε 'Βόρεια Μακεδονία', γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζάεφ
«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνεχίζει:
"Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.
Καμμένος: Κανένα περιθώριο συμφωνίας, όσο εκφράζονται αλυτρωτικές επιδιώξεις
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς τηνπΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ.
Ο κ. Καμμένος παραβρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Κατρούγκαλος: Συμφωνήσαμε με τον Ντιμιτρόφ να αποφεύγονται προβληματικές δηλώσεις
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπου συζήτησαν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περί "μακεδονικής γλώσσας" και "Μακεδόνων του Αιγαίου".
Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης, "είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση" και ότι "θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες ως προς το τι λέει η Συμφωνία".
"Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: "Συμφωνήσαμε και οι δύο, όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας. Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή"
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Mήνυματα των Δημάρχων Φαιστού και Γόρτυνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου
- Η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο
- Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας
- “Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν”
- “Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα”