Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι Παρίσι και Βερολίνο επεξεργάζονται πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.
Να αποκτήσει ενιαία και ξεκάθαρη φωνή απέναντι στην Τουρκία, κάλεσε την Ευρώπη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς όπως ανέφερε, η Άγκυρα, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική λίγο πριν την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ωστόσο ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».
«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.
Κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας - Γερμανίας για τη Μόρια
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι Παρίσι και Βερολίνο επεξεργάζονται κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας.
“Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση” με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να “υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς”.
“Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα” σημαίνει ότι “πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε ο Μακρόν.
Αργά το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην 7η σύνοδο κορυφής MED7 με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Θέμα των συζητήσεων θα είναι κυρίως οι εντάσεις στην περιοχή.
Δείτε επίσης
- Reuters: O Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
Σχετικά άρθρα
- Παγκόσμιο ρεκόρ πλούτου στην Τουρκία - Αυξήθηκε κατά 157% παρά τον τρομακτικό πληθωρισμό
- Σι προς Μακρόν: Να αποτρέψουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο
- Τουρκία: «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη» δηλώνει σεισμολόγος
- Γιατί η Κρήτη είναι το «αγκάθι» στον τσαμπουκά των Τούρκων;
- Αποκάλυψη: Τούρκοι ακόλουθοι παραβρέθηκαν το 2013 στην ενεργοποίηση των S-300 στην Κρήτη