Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι
Υλικά:
1000-1200 gr αρνάκι ή κατσικάκι (από το «χεράκι» ή τα παϊδάκια, κομμένο σε μικρές μερίδες)
Αλάτι
45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
60 ml κρασί
60ml χυμό λεμονιού
Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και αφαιρούμε τυχόν τριχούλες που έχουν μείνει στην πετσούλα του. Το αλατίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κοψιδάκια μας.Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους.
Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε το κρέας. Κάθε φορά που αρχίζει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε νερό, σε μικρές ποσότητες. Γυρίζουμε τακτικά τα κοψιδάκια μας.
Όταν είναι έτοιμα (το κρέας να ξεκολλά από τα κόκκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού) δεν προσθέτουμε άλλο νερό αλλά αφήνουμε να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε. Θα μας πάρει 45-60 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό ζεστό και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα.
Παρατηρήσεις:
1)Το τηγανητό κατσικάκι μπορεί να γίνει και με αργό τρόπο μαγειρέματος, σε μέτρια θερμοκρασία αλλά θέλει περισσότερο χρόνο, και σήμερα είπαμε θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα!
2)Προσωπικά δεν θέλω κανένα μπαχαρικό σ’ αυτό το μεζέ γιατί αν το κρέας είναι καλής ποιότητας είναι από μόνο του μοσχομυριστό. Όμως πολλοί προσθέτουν λίγη ρίγανη (πριν το χυμό λεμονιού) ή /και λίγο πιπέρι. Ακόμη και το κρασί είναι σχετικά λίγο για να μη κλέψει την παράσταση…
3)Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι 1-2 κουταλιές παραπάνω για το κατσικάκι. Το αρνάκι έχει αρκετό λίπος και δεν χρειάζεται περισσότερο.





