Τηγανιά κοτόπουλο
Υλικά Συνταγής
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
30 γραμ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι θυμάρι
1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
50 γραμ. κονιάκ
50 γραμ. μαυροδάφνη
200 γραμ. ζωμό κότας
αλάτι
πιπέρι
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
10 κάστανα βρασμένα
10 γραμ. κρύο βούτυρο
λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι
400 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
1750 γραμ. ζωμό κότας
αλάτι κατά βούληση
3 κ.σ βούτυρο
παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (ή πεκορίνο)
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο στο τηγάνι
Για την τηγανιά κοτόπουλο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπουκίτσες κοτόπουλο γύρω γύρω, για 2-3′ από κάθε πλευρά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3′ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα κάστανα. Σοτάρουμε για 2′.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και το ζωμό κοτόπουλο και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με την θερμοκρασία των υλικών. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι
Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ να σταθεί για 5 λεπτά, σκεπασμένη. Σερβίρεται ζεστός κι αφράτος.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο