Θέμα ωρών η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το re-opening 7ετούς τίτλου. Η Ελλάδα απευθύνει προσκλητήριο με στόχο να αντλήσει ένα ποσό της τάξεως των 1,5-2,5 δισ. ευρώ. Οι συνθήκες είναι οι καλύτερες δυνατές δεδομένου των διεθνών αναταράξεων. Οι συνθήκες θεωρήθηκαν κατάλληλες μετά από τις δύο αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης (Απρ. 2022 S&P σε ΒΒ+, Μάρτιος 2022 DBRS σε BB high), το βελτιωμένο έλλειμμα του 2021 από την Eurostat και η συμβολή των γαλλικών εκλογών στο διεθνές κλίμα.
Το σήμα εδόθη στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που ανέμενε την κατάλληλη χρονική συνθήκη καθώς η αυξητική τάση των αποδόσεων σε όλη την Ευρωζώνη είχαν παγώσει το εκδοτικό πρόγραμμα που για εφέτος είχαν σχεδιαστεί εκδόσεις στα 12 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός έδωσε εντολή στους οίκους BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan να τρέξουν τη διαδικασία επενέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.
Η έκδοση θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα και επίσης η Ελλάδα θα δηλώσει παρούσα στις αγορές στο πλαίσιο του εκδοτικού προγράμματος. Εξάλλου, η χώρα βγαίνει ξανά στις αγορές έχοντας ένα ισχυρό ταμειακό προβάδισμα ύψους 40 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις παραμένουν πάντως υψηλές σε όλη την Ευρωζώνη. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της εξόδου από τον ΟΔΔΗΧ ο ελληνικός τίτλος δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε στο 3,11%. Το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%.
Σημειώνεται ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 18 Ιανουαρίου του 2022 με 10ετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%). Εν μέσω πανδημίας αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και επιτόκιο 2% τον Απρίλιο του 2020. Η προηγούμενη έκδοση αντίστοιχης διάρκειας είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019, με άντληση 2,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%. Τον Φεβρουάριο του 2018 η χώρα άντλησε με επταετές ομόλογο 3 δισ. Ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.
Πηγή: ΟΤ
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις