Θέμα mesaralive.gr: «Παίρνουν φωτιά» τα ρακοκάζανα στη Μεσαρά

mesaralive.gr  19 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: «Παίρνουν φωτιά» τα ρακοκάζανα στη Μεσαρά

Έτοιμοι είναι οι καζανάρηδες του Ηρακλείου για τη νέα περίοδος, με τα καζάνια να «παίρνουν φωτιά» το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου ενημερώνει ότι η νέα αποσταγματοποιητικη περίοδος ξεκινά στην περιοχή του Δήμου Φαιστού  στις 1/10/2018 στον πρώην Δήμο Αγίας Βαρβάρας και Δήμο Αρχανών 8/10/2018 και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ηρακλείου   από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2018.

 Την ίδια ώρα οι αποσταγματοποιοί έχουν ζητήσει μια σειρά από μέτρα, από τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα ζητούν να επανέλθει ένα μέτρο που είχε παρθεί για την σουλτανίνα και την απόσταξη της το 1990, πριν από 28 χρόνια.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, έθεσαν το θέμα της διπλής χρήσης της σουλτανίνας, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει τριπλή. Ως σήμερα τα σταφύλια της συγκεκριμένης ποικιλίας χρησιμοποιούνται μόνο για επιτραπέζια (άμεση κατανάλωση) και σταφιδοποίηση. Ένα μέτρο που είχε παρθεί με στόχο να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο τότε στους αμπελουργούς, οι οποίοι καταστράφηκαν. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς πως υπολόγιζαν σε πάνω από 12.000 τόνους για εξαγωγή και αυτή δεν ξεπέρασε τους 2000 τόνους.

Φέτος με την καταστροφή στα αμπέλια να φτάνει και το 100% σε κάποιες περιπτώσεις, τα «σουλτανιά» θα μπορούσαν να πάνε μόνο για οινοποίηση και απόσταξη. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα απαντήσει άμεσα, καθώς στις 22 Σεπτέμβρη ξεκινά η περίοδος απόσταξης, δέκα μέρες νωρίτερα από ότι συνήθως.

Παράλληλα οι αποσταγματοποιοί συζήτησαν με τον Υπουργό και το θέμα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις συγκομιδής, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, με τις τεράστιες ζημιές στον αμπελώνα που έχουν καταγραφεί. Οι αμπελουργοί δεν μπορούν να τρυγήσουν, αφού δε βρίσκουν σταφύλια, με συνέπεια να μην υπάρχει κάτι να επισημάνουν στις αιτήσεις συγκομιδής. Όμως όποιος θέλει να κάνει χωρική οινοποίηση, αλλά και να μετάσχει στο Πρόγραμμα Αναμπέλωσης, πρέπει να καταθέσει δηλώσεις συγκομιδής υποχρεωτικά. Αν δεν το κάνει για δύο χρονιές, τότε κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του Προγράμματος.

Πρόκειται για ένα επίσης σημαντικό ζήτημα, το οποίο έθεσαν επί τάπητος τα μέλη του Συλλόγου αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, ενώπιον του Υπουργού, λέγοντας του πως πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή και είτε να μπορεί κάποιος να κάνει δήλωση και για ελάχιστες ποσότητες, είτε να μην κάνει καθόλου, όταν δεν έχει τι να γράψει.  

 

mesaralive.gr  19 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ