Θέμα mesaralive.gr: Ετσι θα γινουν τα Αστερούσια μοχλός Ανάπτυξης (φωτο)
Σημαντικά συμπεράσματα διεξήχθησαν στη διάρκεια της εσπερίδας που παραγματοποιήθηκε για την αειφόρο ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές, και ειδικότερα για την πρόταση ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στο δίκτυο, Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (MaB) της Unesco.
Μια εκδήλωση που διοργανωσε η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σημερα στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Μοιρών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜaΒ της UNESCO, Μιχαήλ Σκούλλος.
Ο κ. Σκούλλος παρουσίασε το πρόγραμμα MaB, ανέλυσε πώς λειτουργεί διεθνώς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB, αλλά και στην εμπειρία από την εφαρμογή του στην Ελλάδα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού, Μιχάλη Βαμιεδάκη, που μίλησε για το «Δίκτυο Μονοπατιών Αστερουσίων και τις διαδικασίες Πιστοποίησης και ένταξης στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ορειβατικών Μονοπατιών».
Ο κ. Βαμιεδάκης μεταξύ άλλων σημείωσε πως πριν λίγο καιρό έγινε μια πρώτη επιτόπια αυτοψία κάποιων μονοπατιών σε διάφορους Δήμους του νησιού και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη των μονοπατιών στο δίκτυο αυτό και την ανάδειξη τους.
Είπε πως επίκειται μάλιστα μια σειρά νέων επισκέψεων στην Κρήτη, ειδικών στην καταγραφή των μονοπατιών του νησιού με σκοπό να πιστοποιηθούν με ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να είναι πιο προσιτά στους επισκέπτες.
«Να πληρούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές αφού η πιστοποίηση είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του εναλλακτικού τουρισμού και τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να καρποφορήσει μια προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε λέγοντας πως: «Δεν μιλάμε απλά μια δράση φυσιολατρικού χαρακτήρα. Αποτελεί ένα σχεδιασμό στα πλαίσια του στρατηγικού πλάνου της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού και με τη ισόρροπη ανάπτυξη και στήριξη της ενδοχώρας.
Μέσα από τα πιστοποιημένα μονοπάτια που θα μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές διαδρομές θα έχουμε τη σύνδεση τους και με θεματικές διαδρομές γενικότερα, όπως πολιτιστικές και γαστρονομικές»
«Σκοπός μας είναι μετά από την προετοιμασία που θα γίνει με τους τοπικούς φορείς, να διοργανωθούν πιο εξειδικευμένα workshops στην Ελλάδα, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους αντίστοιχους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στον περιπατητικό τουρισμό για να μπορέσει να γίνει η κατάλληλη προβολή και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του.
Μην ξεχνάμε ότι ο περιπατητικός τουρισμός έχει μια τεράστια κίνηση στη Γερμανία και ο τζίρος που δημιουργείται σε ετήσια βάση είναι 7.4 δις ευρώ
«Κλειδί» βέβαια για να χαρακτηριστεί επιτυχημένο το εγχείρημα, είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους. Η Περιφέρεια Κρήτης παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και φυσικά τη στήριξη των Δήμων και των συναρμόδιων φορέων που με τη σειρά τους θα πρέπει να βρουν τρόπους για να καταστήσουν βιώσιμα και κατά συνέπεια σε καλή κατάσταση τα μονοπάτια των οποίων θα έχουν την ευθύνη.
Μέσα και από αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης και εγώ προσωπικά ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, έχουμε αποδείξει πως έχουμε και όραμα και σχέδιο για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού. Μέσα σε αυτό το στρατηγικό πλάνο εντάσσουμε και τα μονοπάτια της Κρήτης, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμη κρίκο, ενισχύοντας το τουριστικό μοντέλο που έχει καθιερώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια την Κρήτη σε μια από τις πρώτες επιλογές των τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημανε ο κ. Βαμιεδάκης.
Η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου παρουσίασε το θέμα: «Σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο της ένταξης της στο δίκτυο περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO», ενώ το στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Εύα Κατσαράκη, μίλησε για τις δράσεις ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Αστερουσίων.
Ο βιολόγος, Τάσος Δημαλέξης, προχώρησε σε γενική παρουσίαση του προς υποβολή φακέλου για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB.
Ο φυσιογνώστης, Βασίλης Ψαλλιδάς ανέπτυξε το θέμα: «Περιγραφή περιβαλλοντικών δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης για τον ορεινό όγκο Αστερουσίων. Το κοινωνικό κεφάλαιο στην περιοχή: Ποιοι φορείς, ποιες δράσεις, συνέργειες. Ολιστική προσέγγιση βιοφυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».
Δύο κατηγορίες
Τα μονοπάτια της Κρήτης για να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα ολοκληρωμένα μονοπάτια, τα οποία έχουν μήκος περίπου 50 χλμ και μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται διάφορες φυσιολατρικές και θεματικές δραστηριότητες.
Ενώ υπάρχουν και τα βραχέα μονοπάτια που θα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακούς περιπάτους, έχοντας μήκος από 2 ως 10 χλμ. Μονοπάτια που θα προορίζονται για οικογένειες, αλλά και περιπατητές που δεν είναι τόσο μυημένοι σε αυτή τη δραστηριότητα.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Δείτε επίσης
- Ανομβρία: Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυβέρνηση σε… νιρβάνα
- Δήμος Φαιστού: Αγιασμός στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του εθελοντικού σωματείου «Σκουτελικό»
- Π.Σ Τυμπακίου: Αγιασμός για το τμήμα παραδοσιακών χορών
- Γ’Εθνική: Δεν τα κατάφερε απέναντι στον Εθνικό ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Πόμπια: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή...