Θα γυρίσουμε ενεργειακή σελίδα με την γεώτρηση της ExxonMobil το φθινόπωρο

  22 June, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Θα γυρίσουμε ενεργειακή σελίδα με την γεώτρηση της ExxonMobil το φθινόπωρο

Οι εκμεταλλεύσιμοι στόχοι που έχει πάρει η ExxonMobil δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για εκμετάλλευση είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που κατά μέσο όρο έχουν ένα τρισεκατομμύριο μ3 φυσικού αερίου/στόχο (εικόνες 1 και 2). Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε 100 δισεκατομμύρια μ3/έτος φυσικό αέριο/στόχο και επομένως οι 10 στόχοι σύνολο να μας δώσουν την δυνατότητα παραγωγής φυσικού αερίου για 100 χρόνια.

Εικόνα 2: Πυκνές σαρώσεις απο το σκάφος Sanco Swift της Νορβηγικής εταιρείας PGS για λογαριασμό της κοινοπραξίας Exxon-Mobil και Helleniq Energies. Με κόκκινο τόξο φαίνεται ο πρώτος γεωτρητικός στόχος που θα ερευνηθεί ίσως το 2024 αλλά σίγουρα το 2025. Είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε βάθος 4500 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στην εικόνα 3 βλέπουμε το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που χρησιμοποιεί η ExxonMobil για τον εντοπισμό στόχων υδρογονανθράκων και στην εικόνα 4 την πλωτή εξέδρα παραγωγής της ExxonMobil που θα στηθεί νοτιοδυτικά του νομού Χανίων για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο 10 δισεκατομμύρια μ3/έτος φυσικού αερίου, τότε θα μπορούμε να εξάγουμε 90 δισ. μ3/έτος φυσικού αερίου κυρίως στην Ευρώπη. Άρα η επένδυση της ExxonMobil, που εκτιμάται ότι θα γίνει το φθινόπωρο του 2024, θα είναι επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, διότι θα προσφέρει περίπου ένα τρισ. και θα δημιουργήσει περίπου 12000 θέσεις εργασίας για 50 χρόνια, που είναι η χρονική διάρκεια της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Επομένως, κάθε χρόνο θα μπαίνουν στο ελληνικό δημόσιο $ 20 δισεκατομμύρια για 50 χρόνια! Εννοείται ότι η αναφορά γίνεται μόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων και όχι όλων των κοιτασμάτων που βρίσκονται στο νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται σε όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους που αρχίζουν από τον κόλπο της Κυπαρισσίας, μέχρι την ύβωση του Ερατοσθένη στην ΑΟΖ της Κύπρου και που απαντώνται σε βάθος 4500 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Με απλά λόγια, τα αποθέματα είναι πάρα πολλά. Τα εκτιμώ σε 30 τρισ. μ3. Ένας αμύθητος πλούτος! Αυτός ο πλούτος δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και υποχρεώσεις για την Ελλάδα που αφορούν την προστασία των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα γίνεται ο ενεργειακός πυλώνας της Ευρώπης, κάτι που το απεύχονται η Τουρκία, η Λιβύη και η Ρωσία, διότι η Ελλάδα θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με 100 δισ. μ3/έτος, για 300 χρόνια. Έτσι αναβαθμίζεται εκθετικά η γεωπολιτική αξία της χώρας μας.

 

  22 June, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα