Τη στιγμή που η Ελλάδα πλησιάζει στην άρση των μέτρων η Ευρώπη “υποφέρει”

  14 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Τη στιγμή που η Ελλάδα πλησιάζει στην άρση των μέτρων η Ευρώπη “υποφέρει”

Βήμα βήμα η χαλάρωση των μέτρων -Αύριο οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα μαγαζιά δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνουν ανακοινώσεις εφόσον η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγηθεί τις προτάσεις της.

Αυτό αναμένεται να συμβεί αύριο, ενώ οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

Ωστόσο ο κ. Ταραντίλης επέμεινε σε δύο βασικά σημεία που φανερώνουν την θετική στάση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι κρυφό, καθώς το ίδιο είχε ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι επιθυμία του να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.

Πολύ καλύτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό αποδεικνύεται και από τον χάρτη που δημοσίευσε το ECDC.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο» (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα στην πλειοψηφία της είναι «κίτρινη», στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα. 

Όπως διακρίνεται στον  χάρτη, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη («πράσινο») σε Ήπειρο, νησιά Ιονίου και σε νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ένωσης βρίσκονται στο «κόκκινο», η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί και στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), που έχει πέσει κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.

Έπεσαν οι σκληροί δείκτες σε σχέση με ένα μήνα πριν

Εκτός από την σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη , φαίνεται πως και τα «εγχώρια»επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα και σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας πριν ένα μήνα.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σχέση με τις 14/12/2020 είναι καλύτερα από τότε που άνοιξε το click away και όλες οι άλλες δραστηριότητες.

Μάλιστα ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε και το κόστος που έχει ο ένας μήνας lockdown στην οικονομία, καθώς μας στοιχίζει περίπου 3 δις ευρώ ή και περισσότερα.

«Λένε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τις 14/12 που άνοιξε το click away είναι καλύτερα, για αυτό ακριβώς θεωρώ ότι θα μπορούσαν οι ειδικοί να εξετάσουν το click away», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης.

Θετικοί και οι  ειδικοί

Εκτός από την κυβέρνηση πάντως βλέπουμε πως  και μερίδα ειδικών είναι υπέρ του ανοίγματος των μαγαζιών υπό αυστηρά πάντα μέτρα, καθώς τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, τους επιτρέπουν να δώσουν το πράσινο φως.

Άλλωστε τόσο κυβέρνηση όσο και ειδικοί συμφωνούν πως οι μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο απ΄όλους κατά το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα ήδη πολλοί επιχειρηματίες να έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

 

  14 January, 2021 ΑΡΘΡΑ