Όλες οι αλλαγές στις δόσεις για φόρους, εισφορές, δάνεια
Με μπόνους αλλά και με κόφτες γράφονται οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Η μία που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός του Μαρτίου. Αργότερα θα έρθει και η δεύτερη για τα χρέη που έχουν αφήσει στην εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Και οι δύο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οφειλέτες είτε της εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δύο ή ενδεχομένως και στις δύο ρυθμίσεις. Όσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Παρά την γκρίνια των Ευρωπαίων προχωρούν κανονικά στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Οι δύο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές διαφορές; με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Ταμεία
Το σχέδιο της ρύθμισης θα προβλέπει:
- Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31/12/2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
- Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία.
- Επανυπολογισμός οφειλής: Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό της οφειλής είναι η συναίνεση του οφειλέτη.
- Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.
- Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τα 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις.
- Αίτηση- προθεσμία: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.
Η ρύθμιση της εφορίας
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται:
- Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
- Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις
- Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
- Στη ρύθμιση θα μπορούν να εντάσσονται οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι και το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει σε δόσεις τις τρέχουσες οφειλές. Είναι πιθανόν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά των 100 δόσεων.
- Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.
Αλλαγές και για τα κόκκινα δάνεια
Αλλαγές έρχονται και για όσα θα πρέπει να πληρώσουν οι κόκκινοι δανειολήπτες που έχουν δάνειο για το οποίο έχει μπει ως εγγύηση η πρώτη κατοικία που φέρνει το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και θα αφορά μόνο σε όσους ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας εντός του 2019. Η ισχύς του νόμου θα είναι για ένα έτος για τη γενική ομάδα των δανειοληπτών και για πέντε χρόνια για άνεργους και ΑμεΑ και θα προβλέπει και κρατική επιδότηση έως το 1/3 εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη δεν είναι ικανό να καλύψει τη δόση. Για να ενταχθούν οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν μια σειρά εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Χρέη: Ολοι οι τρόποι για ρύθμιση και κούρεμα χρεών
- Χρέη σε δήμους: Ποιοι μπορούν να τα ρυθμίσουν έως σήμερα και ποιοι έως τέλος Ιουλίου
- Ρυθμίσεις χρεών: Τα «ψιλά γράμματα» των 36, 72 και 120 δόσεων
- «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις 36 έως και 72 δόσεις
- Οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στους δήμους σε έως 72 δόσεις