Τάρτα με ροδάκινα και κρέμα γιαουρτιού
1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 24 εκ.
Βάση
90 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αμύγδαλο λευκό, θρυμματισμένο στον πολυκόφτη σε πούδρα (ή έτοιμη πούδρα αμυγδάλου)
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μέτριο αυγό
Κρέμα γιαουρτιού
70 γρ. κρόκοι αυγών (περίπου οι κρόκοι από 3 αυγά)
80 γρ. (λιγότερο από 1/2 κούπα) ζάχαρη
25 ml (2 κουτ. σούπας) νερό
550 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
260 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
Φρούτα
6-8 ροδάκινα ή νεκταρίνια, κομμένα σε μέτριες φέτες, ή 10 σύκα, κομμένα στα 4
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Βάση
Για να φτιάξουμε τάρτα με ροδάκινα και κρέμα γιαουρτιού, ξεκινάμε και ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη άχνη, το αμύγδαλο, το αλάτι, το βούτυρο, το αυγό και 60 γρ. από το αλεύρι και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
Τη στρώνουμε στην ταρτιέρα και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Κόβουμε όση εξέχει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη γεμίζουμε με ρύζι μέχρι πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 15 λεπτά.
Aφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη βάση σκέτη για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα γιαουρτιού
Σε ένα μπολ με παγωμένο νερό βάζουμε τις ζελατίνες και τις αφήνουμε να μαλακώσουν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα 25 ml νερό.
Τα αδειάζουμε σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί, όχι να βράσει.
Στραγγίζουμε τις ζελατίνες με τα χέρια μας, τις προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη σαντιγί και ανακατεύουμε.
Τάρτα
Απλώνουμε στην ψημένη βάση την κρέμα γιαουρτιού ομοιόμορφα.
Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, για περίπου 2 ώρες.
Σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
Απλώνουμε τα φρούτα, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα «ψήνουμε» για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να καραμελώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τακτοποιούμε όμορφα στην επιφάνεια της τάρτας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο