Ταξίδι στον ...κρητικό ουρανό

mesaralive.gr  18 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Ταξίδι στον ...κρητικό ουρανό

Σε ένα ταξίδι στις απόκρυφες γωνιές του Σύμπαντος, σε μυστηριώδεις Γαλαξίες και Αέρια Νεφελώματα παρασύρουν το κοινό οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της Ομάδας Αστροφυσικής Κρήτης.

Αποτυπωμένες από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, έχουν μοναδική αξία: Η ευκρίνεια της ατμόσφαιρας πάνω από τις εγκαταστάσεις του Σκίνακα το κατατάσσει στην κατηγορία των μεγαλύτερων αστεροσκοπείων του κόσμου.

Αλλωστε, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Ιωάννης Παπαμαστοράκης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Αστεροσκοπείου, «η Κρήτη περιβάλλεται από θάλασσα η οποία αποσβένει οποιεσδήποτε ατμοσφαιρικές αναταράξεις και ευνοεί τη δημιουργία ζώνης θερμοκρασιακής αναστροφής κάτω από το υψόμετρο του Σκίνακα με αποτέλεσμα οι ατμοσφαιρικοί ρύποι να μένουν χαμηλά και να μην εμποδίζουν την ορατότητα.

Επίσης, το Αστεροσκοπείο έχει ελεύθερο ορίζοντα προς τα βορειοδυτικά όπου πνέουν οι κύριοι άνεμοι, ενώ βρίσκεται σε πολύ σκοτεινό σημείο.

Για αυτούς τους λόγους διαθέτει όχι μόνο εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης, αυτό που ονομάζουμε ''Αστρονομικό Seeing?, αλλά βάσει μετρήσεων την καλύτερη θέση παρατήρησης στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Μερικές από τις ωραιότερες και λεπτομερέστερες αστροφωτογραφίες διεθνώς που έχουν ληφθεί στον Σκίνακα θα εκτίθενται από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Ετους Φωτός 2015.

 

Ωρες παρατήρησης

Τα αστρονομικά φαινόμενα αποτύπωσε ο Δρ Μάκης Παλαιολόγου, αστρονόμος στον Σκίνακα, μέσω ειδικών τηλεσκοπίων και έπειτα από χιλιάδες ώρες παρατήρησης...

«Για τη λήψη των φωτογραφιών χρησιμοποιήσαμε τρία τηλεσκόπια, διαμέτρων 30 εκατοστών, 60 εκατοστών και 1,3 μέτρων, ανάλογα με το γωνιακό μέγεθος που καταλαμβάνει στον ουρανό το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε. Χρησιμοποιήσαμε, επίσης, ηλεκτρονικές κάμερες οι οποίες μπορούν να συλλέγουν φως για πολλή ώρα και μετά να το επεξεργάζονται.», εξηγεί ο κ. Παπαμαστοράκης.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα διαθέτει, εξάλλου, όργανα υψηλής τεχνολογίας:

Στις εγκαταστάσεις του μεταξύ άλλων φιλοξενείται το παγκοσμίως μοναδικό σε ακρίβεια Απεικονιστικό Ρομποτικό Πολωσίμετρο με το όνομα RobPol, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί υπό τη συνεργασία της ομάδας Αστροφυσικής Κρήτης και διάσημων ιδρυμάτων, όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Γερμανικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck.

«Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν ήταν μονόχρωμες και χρησιμοποιήθηκαν τρία φίλτρα τα οποία στη συνέχεια συνετέθησαν, ώστε να δείξουμε στον θεατή πώς θα έβλεπε τη συγκεκριμένη εικόνα αν είχε ένα υπερφυσικό μάτι το οποίο θα έκανε ό,τι η κάμερα και το τηλεσκόπιο μαζί».

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν στο κοινό εκτός από τον κ. Παπαμαστοράκη και ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Πηγή:ethnos.gr

 

mesaralive.gr  18 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ