“Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά” … με την προσφορά του κλήρου στον αγώνα εναντίον του Άξονα.

  28 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
“Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά” … με την προσφορά του κλήρου στον αγώνα εναντίον του Άξονα.

Το ταξίδι μας απόψε είναι στον χρόνο και στο χρέος στην Πατρίδα. Μεγάλη και σπουδαία εθνική επέτειος η σημερινή, 28η Οκτωβρίου – το έπος του 1940!

Η μνήμη αναθαρρεύει σιγά – σιγά θυμάται και αφηγείται για την μεγάλη προσφορά του κλήρου στον αγώνα εναντίον του Άξονα.

Στην αποψινή μας εκπομπή ο καλεσμένος μας για άλλη μια φορά ο π. Αρσένιος Προκοπάκης θα μας μιλήσει πώς  βοήθησε η Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Μοναστήρια τον ιερό αγώνα.

Ένας σπουδαίος ιεράρχης ο οποίος αθόρυβα, διακριτικά αλλά με υπομονή και επιμονή έδωσε τόσα πολλά στον υπέρ πάντων αγώνα για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, ήταν ο μακαριστός Βασίλειος Μαρκάκης.

 Στις κρίσιμες και βαρειές ώρες της Γερμανικής Κατοχής, ο Μητροπολίτης Βασίλειος στάθηκε ορθός και αγέρωχος, γνήσιος Έλληνας, γνήσιος Κρητικός, γνήσιος Πνευματικός ηγέτης της Κρήτης όσο, φυσικά, τον άφησαν οι Γερμανοί να προΐσταται της Κρητικής Εκκλησίας. Και τη στάση του αυτή που ήταν αληθινή Αντίσταση κατά του καταχτητή την πλήρωσε ακριβά, αλλά με την ίδια αξιοπρεπή και μεγαλειώδη σιωπή που ο Χριστός ανέβηκε το Γολγοθά. Δεν εσυνθηκολόγησε ο Βασίλειος αρκούμενος στη θέση που εκείνου μεν του εξασφάλιζε «ησυχία» την ώρα που ο Λαός στέναζε κάτω από την στρατιωτική υποδούλωση και τις οικονομικές στερήσεις. Αντίθετα ύψωσε το ανάστημα του στον ναζισμό με την πίστη και την γαλήνη του ανθρώπου και του ηγέτη, που ήξερε το καθήκον του και δεν εδίστασε να το εκτελέσει, γνωρίζοντας συγχρόνως και το βαρύ τίμημα που θα εκαλείτο να πληρώσει, όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου στις 19 Ιανουαρίου του 1980 στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

Ελάτε να ταξιδέψουμε στα fm 101,9, στις 4.30μ.μ. στην ιστορία και τη θύμηση!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

  28 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα