Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη
Μέχρι και 3,48 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 πληρώνονται τα ελαιόλαδα στην Κρήτη, ενώ στην Πελοπόννησο έχουν φτάσει μέχρι και τα 3,66 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, μεγάλη είναι η γκρίνια στις τάξεις των παραγωγών, που είχαν πουλήσει σε τιμές εξαιρετικά χαμηλότερες τον κόπο τους, αφού η μέση τιμή που κυριαρχούσε μέχρι και τα μέσα του Απρίλη δεν ξεπερνούσε τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό.
Τη δυσαρέσκεια αυτή, που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να την αντιληφθεί στις συζητήσεις στα χωριά, εκφράζουν τα συνεταιριστικά στελέχη της Κρήτης, με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, να κάνει λόγο για «τεχνητή αύξηση της τιμής, προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι ελαιοπαραγωγοί και να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν ελαιόλαδο και στο μέλλον»!
Αναλυτικότερα, αξίζει να αναφέρουμε πως οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές στην Ελλάδα πλησίασαν τις αντίστοιχες στην Ισπανία. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1ης Ιουνίου, οι υψηλότερες τιμές για λάδια οξύτητας 0,3 παρέμειναν στα 3,48 ευρώ το κιλό στην Κρήτη και στα 3,66 ευρώ το κιλό στην Πελοπόννησο, ενώ οι χαμηλότερες φτάνουν τα 3,10 ευρώ το κιλό.
Έχουμε όμως και... “χρυσούς” διαγωνισμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στο Λασίθι, που στην τελευταία δημοπρασία περίπου 30 τόνων ελαιολάδου εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,34%, πέτυχε τιμή 3,48 ευρώ το κιλό, με αγοραστή Έλληνα τυποποιητή εκτός Κρήτης. Για το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχει ο Συνεταιρισμός στις δεξαμενές του, η απόφαση της οργάνωσης είναι να το διαθέσει στην τυποποίηση ως την τελευταία σταγόνα.
Οι συνεταιριστές σημειώνουν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά του κρητικού ελαιολάδου, δεδομένου ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου ψάχνουν καλά λάδια και δίνουν γι’ αυτά τιμές μέχρι και 3,50 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, στην Ισπανία για τα έξτρα παρθένα οι μέγιστες τιμές μειώθηκαν, σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Μάη, στα 3,60 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελάχιστες παρέμειναν στα 3,20 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες που δημοσιεύει ο “Αγροτύπος”, στη Λέσβο έχουμε μια πρόσφατη αύξηση των τιμών ελαιολάδου που δίνουν οι έμποροι.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού και στη Λακωνία. Ο Α.Σ. Μολάων-Πακίων προχώρησε προ ημερών στην πώληση 120 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 3,55 ευρώ το κιλό. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει φήμη στην περιοχή ότι πουλήθηκαν περίπου 30 τόνοι στα 3,65 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που επίσημα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια ιστοσελίδα, αυτή την εποχή, βάσει δηλώσεων των ίδιων των συνεταιριστών, δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα ποιοτικού ελαιολάδου στη Λακωνία. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός έχει ακόμη στις εγκαταστάσεις του περίπου 1.040 τόνους, ενώ σε ολόκληρο τον δήμο Μονεμβασίας υπάρχουν 2.500 τόνοι!
Δε γίνονται πολλές αγοραπωλησίες στη Μεσσηνία, με τους παραγωγούς να κρατούν στάση αναμονής για να δουν αν αυξηθούν οι τιμές.
Αλλά έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε, επίσης, ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο η τρέχουσα σοδειά έχει ήδη εξαντληθεί κατά 60% το λιγότερο, με βάση πάντοτε τις εκτιμήσεις συνεταιριστικών στελεχών των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.
Τα αποθέματα και οι εξελίξεις
Πάντως, σύμφωνα με τις θέσεις και τις απόψεις του επιστημονικού συμβούλου του ΣΕΔΗΚ - γεωπόνου Νίκου Μιχελάκη (όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ), η παραγωγή της ερχόμενης χρονιάς, οπωσδήποτε την περίοδο αυτή, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Έτσι, οι όποιες εκτιμήσεις είναι τελείως γενικές και επιφυλακτικές και πάντοτε συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες της Άνοιξης και ιδίως τις βροχές και βέβαια την εξέλιξη της ανθοφορίας. Σίγουρα, ωστόσο, στην Ισπανία οι βροχές, προς το παρόν, είναι πολύ ελλειμματικές και οι συνήθως ενθουσιώδεις προεκτιμήσεις φέτος δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Αλλά και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν. Ειδικά στην Κρήτη είναι φανερή η έντονη ανομοιομορφία της ανθοφορίας από πλευράς χρονικής εξέλιξης αλλά και τοπικής κατανομής. Επιπλέον ήδη γίνονται ορατές σοβαρές ζημιές από τους καύσωνες των άρχων Μαΐου.
Η ανομοιόμορφη χρονικά εξέλιξη της φετινής ανθοφορίας αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ερχόμενης παραγωγής, που μπορεί να έχει ποικίλες και σοβαρές επιπτώσεις.
Η ανομοιομορφία είναι εμφανής, όχι μόνο μεταξύ περιοχών - η οποία θα ήταν φυσιολογική - άλλα και μεταξύ ελαιώνων ή και δέντρων της ίδιας περιοχής. Ακόμη και στο ίδιο δέντρο σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται όλα τα στάδια της άνθισης, από το κρόκιασμα μέχρι την άνθιση και καρπόδεση!
Βασικά αίτια της εξέλιξης αυτής, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι οι μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, άλλα και το ύψος και ο χρόνος συγκομιδής της περσινής παραγωγής.
Γενικά, δέντρα με χαμηλή ή καθόλου περσινή παραγωγή άνθισαν νωρίτερα και πλούσια, ενώ δέντρα με πλούσια περσινή παραγωγή ή όψιμη συγκομιδή άνθισαν αργότερα ή και καθόλου.
Η κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις αλλαγές διατροφικών συνηθειών που έχει επιφέρει η πανδημία, δε φαίνεται να παρουσιάζει κάμψη. Το κλείσιμο της εστίασης δεν έφερε μείωση στην κατανάλωση λαδιού, αφού η διατροφή στα σπίτια μάλλον καταναλώνει το ίδιο ή και περισσότερο ελαιόλαδο απ’ ό,τι στα καταστήματα εστίασης (στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ).
ΝΕΑ ΚΑΠ
Οι Ισπανοί για την πράσινη πολιτική
Στο μεταξύ, ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Ισπανοί για την πράσινη πολιτική της νέας ΚΑΠ. Η ισπανική οργάνωση UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων) υποστηρίζει ότι τόσο η νέα ΚΑΠ, όσο και οι στρατηγικές της Ε.Ε. “From Farm to Table” και βιοποικιλότητας πρέπει να αναγνωρίσουν τον θεμελιώδη ρόλο του παραδοσιακού ελαιώνα και να τον προστατεύσουν με συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα στήριξης.
«Η ΚΑΠ και οι στρατηγικές της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα και το “Farm to Fork” θα πρέπει να ενισχύσουν τον κλάδο της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας», αναφέρει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας ελαιολάδου της COPA Cogeca και γενικός γραμματέας της UPA Ανδαλουσίας, Cristóbal Cano.
Όπως τόνισε ο κ. Cristóbal Cano, οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Ισπανίας θα πρέπει να ενισχυθούν με κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν την προστασία αυτού του μοντέλου παραγωγής ελαιολάδου. «Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της χώρας απειλούνται από τα πιο κερδοφόρα εντατικά και υπερτατικά μοντέλα καλλιέργειας», προσθέτει.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης όχι μόνο των παραδοσιακών ελαιώνων της χώρας του, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, ανοίγοντας έτσι ένα “παράθυρο” συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής ελαιολάδου της Ε.Ε. (Ιταλία και Ελλάδα).
Στην Ισπανία, οι παραδοσιακοί ελαιώνα καταλαμβάνουν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).
Τα οικολογικά σχήματα (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) της ΚΑΠ θα πρέπει να ανταμείβουν τους “παραδοσιακούς” παραγωγούς ελαιολάδου της Ισπανίας. Επίσης - τονίζει η UPA - θα πρέπει να χορηγηθούν κονδύλια για έρευνα σε σχέση με τους τρόπους βελτίωσης της καλλιέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους υδατικούς πόρους, τη βελτίωση του εδάφους και τις διαδικασίες παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας από τον ελαιόκαρπο των παραδοσιακών ελαιώνων.
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες