Τα superfoods του θυρεοειδούς

  20 March, 2021 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Τα superfoods του θυρεοειδούς

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τον θυρεοειδή σας και ποια θα ήταν καλό να αποφύγετε;

Τεχνικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν αλλά και αυτά που ίσως θέλετε να αποφύγετε.

 

Ποια τρόφιμα «αγαπούν» τον θυρεοειδή;

Μερικά από τα τρόφιμα που«αγαπούν» τον θυρεοειδή, περιλαμβάνουν:

Φύκι

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά και παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Αν δεν παίρνετε αρκετό, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος του υποθυρεοειδισμού.

 

Πολλοί τύποι φυκιών είναι γεμάτοι ιώδιο, αλλά η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, σύμφωνα με την διαιτολόγο από την Κλινική του Κλίβελαντ, Mira Ilic. Αλλά επειδή τα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, δεν πρέπει να αρχίζετε να τρώτε σούσι κάθε μέρα της εβδομάδας. Η υπερβολική ποσότητα ιωδίου μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής για τον θυρεοειδή σας.

Για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ειδικοί προτείνουν μια φρέσκια σαλάτα με φύκια την εβδομάδα.

Καρύδια Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι πλούσια σε ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, το σελήνιο. Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη, γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες σεληνίου είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρήξιμο και βλάβη στους ιστούς του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μακροχρόνιας βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή όπως η νόσος Hashimoto και η Graves, σύμφωνα με ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Ψάρια

Τα ψάρια αποτελούν ακόμα μία εξαιρετική πηγή ιωδίου. Μία μερίδα 3 ουγκιών ψημένου μπακαλιάρου περιέχει περίπου 99 μικρογραμμάρια ιωδίου ή μπορεί να καλύψει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοι, το 66% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια άλλη καλή επιλογή: μια μερίδα 3 ουγγιών τρέχει περίπου 17 μικρογραμμάρια ή καλύπτει το της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου.

Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε ιώδιο και το 20% σε σελήνιο, γεγονός που το καθιστά superfood για τον θυρεοειδή.

Εάν δεν σας έχει δοθεί διαφορετική εντολή από το γιατρό σας, φάτε ολόκληρο το αυγό, μιας και μεγάλο μέρος της ποσότητας του ιωδίου αλλά και του σεληνίου βρίσκεται στον κρόκο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μούρα

Εκτός από το ιώδιο και το σελήνιο, τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης καλά για τον θυρεοειδή σας. Τα μούρα αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Για αυτό μπορείτε να επιλέξετε στο πρωινό σας γιαούρτι να προσθέσετε μερικά μούρα για να το κάνετε ακόμα πιο απολαυστικό αλλά και θρεπτικό.

 

  20 March, 2021 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα