Τα ρομπότ δεν θα μας φάνε τις δουλειές, ακόμη...

mesaralive.gr  13 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Τα ρομπότ δεν θα μας φάνε τις δουλειές, ακόμη...

Φωτο: sofokleousin.gr

Έντονες είναι οι ανησυχίες που έχει εγείρει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, ιδίως όσον αφορά στον κλάδο της ρομποτικής, με την βασικότερη φοβία να είναι ότι τα ρομπότ θα εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό που θα καταφέρουν να εκτοπίσουν τους ανθρώπους από την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η τεχνολογία των ρομπότ, παρά την αναμφισβήτητη εξέλιξή της, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια

Μέσα στα τελευταία χρόνια, η ρομποτική έχει εξελιχθεί αρκετά για να είναι σε θέση να εκτελεί ικανοποιητικά ορισμένες επαναλαμβανόμενες, “μηχανικές” κινήσεις, κυρίως στον τομέα της παραγωγής. 

Τα ρομπότ περιορίζονται από την ανικανότητά τους να πραγματοποιήσουν σύνθετες πράξεις, κοινώς έχουν τις δεξιότητες ενός δίχρονου παιδιού. 

Μπορούν δηλαδή να σηκώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα για συγκεκριμένες αποστάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Τουλάχιστον για την ώρα. 

Επομένως είναι εντελώς αβάσιμο να πιστεύει κανείς ότι τα ρομπότ μπορούν να απειλήσουν τους ανθρώπους και να τους πάρουν τις δουλειές, όταν η ίδια τους η τεχνολογία δεν είναι ακόμα σε θέση να τους επιτρέψει να κάνουν κάτι πέρα από μια δουλειά μηχανικής φύσης. 

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν τα ρομπότ καταφέρουν να κάνουν πιο σύνθετες εργασίες που θα τους επιτρέψουν να ανέβουν ψηλότερα στην “εργασιακή σκάλα”. 

Ακόμα όμως κι αν αναλάβουν πιο χειρωνακτικές εργασίες δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, διότι και μόνο το γεγονός ότι η τεχνολογία της συσκευής θα της επιτρέπει να είναι “εξυπνότερη”, θα περιτριγυρίζεται από ανθρώπους οι οποίοι θα είναι γνώστες αυτής της τεχνολογίας και θα μπορούν να χειριστούν τα ρομπότ. Επομένως και πάλι τα ρομπότ δεν θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον άνθρωπο. 

Ωστόσο, είναι γεγονός πως η τεχνολογία αυτή θα βγάλει μια μερίδα ανθρώπων εκτός της αγοράς εργασίας, με τους πρώτους να είναι τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς. 

Ήδη πολλές εταιρίες έχουν κάνει τα πρώτα τους σημαντικά βήματα στον τομέα των αυτοδηγούμενων οχημάτων, με πρωτοπόρο φυσικά την εταιρία Tesla, την εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία έχει εγκαταστήσει λογισμικό που επιτρέπει στο όχημα να μετακινείται μόνο του σε περισσότερα από 42,000 οχήματα, τα οποία όμως φυσικά είναι σε δοκιμαστικά στάδια. 

Οι περισσότεροι ερευνητές πάντως εκτιμούν ότι η τεχνολογία αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο και το πιθανότερο είναι πως θα έχει εξελιχθεί πλήρως μέχρι το 2019. 

Πηγή: sofokleousin.gr

 

mesaralive.gr  13 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA