Τα πέντε μπαχαρικά που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης

  06 April, 2025 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Τα πέντε μπαχαρικά που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης

Η λειτουργία του εγκεφάλου μεταξύ άλλων εξαρτάται και από τη διατροφή μας. Και τα μπαχαρικά παίζουν ρόλο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα κάποιες τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του, προάγοντας
τη μνήμη και τη συγκέντρωση, εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ανάμεσα στις τροφές αυτές ξεχωρίζουν και κάποια μπαχαρικά.

Η Uma Naidoo, ψυχίατρος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ειδική στην ψυχιατρική διατροφή, έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και λειτουργίας του εγκεφάλου.

Στην έρευνά της, έχει εντοπίσει διάφορα μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης όταν καταναλώνονται τακτικά. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC Mundo,  η Naidoo τόνισε τη σημασία της βιταμίνης Β, ειδικά των παραλλαγών B-12, B-9 και B-1, για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου . Επιπλέον, ανέφερε πέντε μπαχαρικά που θεωρεί βασικά για τη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης.


1. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.

2. Κανέλα
Εκτός από το ότι προσθέτει γεύση στα τρόφιμα, η κανέλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και βοηθά στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. Οι ενώσεις της μπορούν να προστατεύσουν τους νευρώνες και να συμβάλουν στη διαδικασί εκμάθησης . Βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας τις διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πνευματική απόδοση.

3. Σαφράν
Ο κρόκος περιέχει ενώσεις που έχουν θετικές επιδράσεις στη διάθεση και τη μείωση του στρες, παράγοντες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία.

 

4. Δεντρολίβανο
Αυτό το αρωματικό βότανο περιέχει μια ένωση που μπορεί να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα και να προάγει τη διατήρηση πληροφοριών. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν επίσης στην προστασία του εγκεφάλου από την πρόωρη γήρανση.

 

5. Μαύρο πιπέρι
Εκτός από το να κάνει τα φαγητά μας πιο καυτερά, το μαύρο πιπέρι βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο. Επιπλέον συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας επαρκή παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

 

  06 April, 2025 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα