Τα μωρά που θηλάζουν καταλήγουν πιο πλούσια και έξυπνα!

mesaralive.gr  22 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Τα μωρά που θηλάζουν καταλήγουν πιο πλούσια και έξυπνα!

Φωτο: bionews.gr

Τα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον 12 μήνες, φαίνεται πως στην ενήλικη ζωή τους καταλήγουν να βγάζουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ παραπάνω από τα μωρά εκείνα που ταΐστηκαν με μπουκάλι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οι ερευνητές του Wellcome Trust ακολούθησαν 3.500 μωρά από το ξεκίνημα της ζωής τους και κατέγραψαν πόσο διάστημα ξόδεψαν στην εκπαίδευση τους, τις δουλειές που άλλαξαν, το μισθό τους αλλά και το επίπεδο ευφυΐας τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο θηλασμός ήταν καθοριστικός για την επιτυχία των παιδιών.

Τα μωρά που θηλάζουν για ένα χρόνο, πέτυχαν πιο υψηλά νούμερα σε τεστ IQ σε σχέση με εκείνα που δεν θήλασαν καθόλου ή θήλασαν για λιγότερο από ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, τα μωρά που θήλασαν σπούδασαν στο μέλλον για εννιά μήνες περισσότερο και κέρδισαν 20% περισσότερα χρήματα σε σχέση με το μέσο Βρετανό, βγάζοντας περίπου 500 ευρώ περισσότερο/ μήνα.

Μέσα σε μια καριέρα 40 ετών, τα μωρά που θηλάζουν φαίνεται να κερδίζουν συνολικά παραπάνω από 250.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα μωρά που δεν θήλασαν.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε με πειστήρια, τα οφέλη του θηλασμού στην εκπαίδευση, την εξυπνάδα και το εισόδημα σε τέτοιο βάθος χρόνου:

“Τα οφέλη του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ευφυία του παιδιού είναι σαφή χωρίς να ξέρουμε πόσο τα οφέλη αυτά παραπμένουν δυναμικά και στην διάρκεια της ενήλικης ζωής”, τονίζει ο δρ. Bernardo Lessa Horta του Πανεπιστημίου Federal of Pelotas στη Βραζιλία.

“Η έρευνα μας αποδεικνύει για πρώτη φορά πως ο θηλασμός για ικανό χρονικό διάστημα, όχι μόνο βελτιώνει την εξυπνάδα αλλά έχει αντίκτυπο και στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική επιτυχία'', λέει ο ίδιος.

Το κορυφαίο είναι πως τα μωρά που θηλάζουν υπερτερούν σύμφωνα με την έρευνα , ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα της οικογένειας, την υγεία των γονιών, το βάρος γέννησης και τον τρόπο που τα παιδιά αυτά ήρθαν στον κόσμο: είτε με καισαρική, είτε με φυσιολογικό τοκετό.

Η έρευνα αποδεικνύει πως ακόμα και μικρά διαστήματα θηλασμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο παιδί αφού ακόμα και τρεις ή έξι μήνες θηλασμού, επηρεάζουν το IQ κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς σε σχέση με τα μωρά που μπήκαν στο μπουκάλι μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, χάρη στα ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχει:

Αυτό που κάνει την έρευνα μοναδική, είναι ο πληθισμός ο οποιός μελετήθηκε αφού τελικά ο θηλασμός δεν φαίνεται να είναι προνόμιο της ανώτερης τάξης αλλά κυρίως της αστικής.

Παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει την αποτυχία θηλασμού, στη μη ύπαρξη κατάλληλου κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου.

Πάντως, ενώσεις γυναικών προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αυξήσει την πίεση που ήδη υπάρχει στις νέες μαμάδες που δεν τα καταφέρνουν όπως άλλες με το θηλασμό.Πρόσφατη έρευνα του Netmums αποκάλυψε πως τα 2/3 των νέων μαμάδων που συμμετείχαν, νιώθει πως η κοινωνία δεν στηρίζει το θηλασμό ενώ το 48& πιστεύει πως δεν είχε το δικαίωμα να υποστηρίξει το θηλασμό από το περιβάλλον του.

Η συντάκτρια Justine Roberts, του εν λόγω βρετανικού site, τόνισε:

“Ο θηλασμός είναι πάντα ο καλύτερος για το μωρό αλλά όχι πάντα για τις μαμάδες. Τα οφέλη του θηλασμού είναι γνωστά, αλλά το πώς παλεύουν οι γυναίκες να θηλάσουν όχι. Πολλές φορές οι μητέρες νιώθουν ενοχές που δε κατάφεραν να θηλάσουν όσο θα ήθελαν τα παιδιά τους”.

   

Πηγή:Shape.gr/msn.com

 

mesaralive.gr  22 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα