Τα “μυστικά” για τις επιδοτήσεις
Προσοχή συνιστά ο κ. Κολυβάς, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ να δώσουν οι αγρότες στις αιτήσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων στις νέες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ που θα υποβάλλονται ως τις 15 Μαΐου, αφού, σύμφωνα με τις φετινές αιτήσεις, θα προσδιοριστούν δικαιώματα που θα τους συνοδεύσουν ως το 2020.
Στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα πρόσφατα ο κ. Κολυβάς αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ, με την οποία οι αγρότες αφήνουν πίσω τους το προηγούμενο καθεστώς ιστορικών δικαιωμάτων και αποκτούν πλέον νέα δικαιώματα στη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση, καθώς και επιπλέον ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας κάτω των 40 αλλά και τους νεοεισερχόμενους.
Τρία στάδια θα περάσουν ως την τελική μορφή των δικαιωμάτων για τα οποία η υποβολή αιτήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με βάση τις δηλώσεις για καλλιέργεια που θα υποβάλουν παραγωγοί σε Ενώσεις και Συνεταιρισμούς πιστοποιημένους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως τα μέσα Μαΐου, θα αναρτηθούν προσωρινά δικαιώματα σε άμεσες ενισχύσεις. Τότε οι αγρότες θα έχουν δικαίωμα σε ένσταση, ενώ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης τυχόν ενστάσεων, θα προκύψουν τα οριστικά δικαιώματα εξαετίας ως το 2020.
Από το σημείο αυτό λάθη στην υποβολή των στοιχείων καλλιέργειας δε θα μπορούν να διορθωθούν γι' αυτό ο κ. Κολυβάς επισημαίνει για όσους επιλέξουν να απευθυνθούν σε ειδικούς για την υποβολή αιτήσεων «προσέξτε ποιον θα εμπιστευτείτε τη φετινή χρονιά για να ενεργοποιήσετε δικαιώματα.
Μη λυπηθείτε τα 10-15 ευρώ που μπορεί να πληρώσετε κάπου για την ενεργοποίηση και μην μπούμε σε αυτήν τη λογική της μιζέριας ότι εγώ πληρώνω 30 ευρώ και κάποιος άλλος δεν πληρώνει τίποτα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή έμπειρων και εξειδικευμένων για ενεργοποίηση δικαιωμάτων φέτος».
Παράλληλα, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) http://www.opekepe.gr/one.asp?id=-506565112&year=2015&cat=Α χωρίς χρέωση.
Ορόσημο θα είναι η φετινή υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας και για έναν άλλο λόγο, καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση προς τη σύγκλιση ως το 2020. Με τη σύγκλιση οι αγρότες θα δουν να κλείνει η ψαλίδα της ανισότητας ανάμεσα σε άμεσες ενισχύσεις που εφαρμόστηκαν βάσει των ιστορικών δικαιωμάτων από το 2002.
Έτσι, σύμφωνα με το νέο καθεστώς που θα τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2015, όλοι οι Έλληνες παραγωγοί θα δουν τα δικαιώματά τους που θα αποκτήσουν νέα αξία, καθώς η νέα ΚΑΠ στοχεύει στη διαμόρφωση παρόμοιων ενισχύσεων ανά στρέμμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Για την επόμενη πενταετία οι αγρότες θα δουν αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων τους σε πέντε ίσες δόσεις ώστε όσοι λαμβάνουν κάτω του 90% του μέσου όρου να ενισχυθούν κατά 30% και στο τέλος της προσαρμογής να λαμβάνουν 60% της άμεσης ενίσχυσης.
Παράλληλα, θα ισχύσει "φρένο" που θα σταματήσει την πτώση αξίας ενισχύσεων στο 30% για όσους λαμβάνουν ενίσχυση πάνω από το μέσο όρο.
Από την προσαρμογή των δικαιωμάτων με τη διαδικασία της σύγκλισης άλλοι θα βγουν κερδισμένοι, ενώ άλλοι θα χάσουν. Το ύψος των δικαιωμάτων που θα έχουν οι αγρότες ως το 2020 θα το μάθουν αφού διαμορφωθούν τα προσωρινά δικαιώματα, κατά το φθινόπωρο.
Αυτό γιατί στη διαμόρφωση των δικαιωμάτων κάθε αγρότη θα παίξει ρόλο τι αριθμός εκτάσεων θα δηλωθούν ως τις 15 Μαΐου στις αιτήσεις ενίσχυσης, κάτι που θα προσδιορίσει την Αρχική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ), σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό των ατομικών δικαιωμάτων ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια για κάθε αγρότη.
Ενώ όμως το ακριβές ύψος των νέων δικαιωμάτων θα αποκαλυφθεί το φθινόπωρο, η διαφορά που θα δουν όλοι οι αγρότες στα δικαιώματά τους από 1η Ιανουαρίου είναι γενική πτώση κατά 15% λόγω αναπροσαρμογών στη νέα ΚΑΠ.
Έτσι, σύμφωνα με την αναδιανομή κονδυλίων που αποφάσισε η Ελλάδα, παρακρατήθηκε περίπου 15% από τις ενιαίες ενισχύσεις που αναλύεται σε παρακράτηση 8% για την ενίσχυση συνδεδεμένων ενισχύσεων, 2% για ενίσχυση νέων αγροτών και 5% για δράσεις σε φθίνουσες περιοχές. Παρά τη μείωση του σχετικού κονδυλίου για τις ενιαίες ενισχύσεις η ΚΑΠ και στη νέα χρηματοδοτική περίοδο αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για όποιον σκέφτεται να επενδύσει στη γεωργία στη χώρα μας.
Έτσι, κατά την επόμενη κρίσιμη εξαετία ως το 2020, τα 19 δισ. που έχουν εξασφαλιστεί από την ΚΑΠ για την αγροτική οικονομία της χώρας είναι μια δημοσιονομική σταθερά, ιδίως αν λάβουμε υπ' όψιν ότι το 4% που αποτελεί το ΑΕΠ της γεωργικής παραγωγής λαμβάνει περισσότερα κοινοτικά κονδύλια απ' ό,τι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Νέες ενισχύσεις: Παραδείγματα χαμένου και κερδισμένου
Αγρότης δήλωνε το 2014 200 στρέμματα και με αυτή την έκταση είχε δικαιώματα αξίας 16.000 ευρώ. Με τη μείωση κατά 15% των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα ξεκινήσει με δικαιώματα αξίας 13.600 ευρώ το 2015.
Η έκταση που δηλώνει παραμένει ίδια. Για να βρούμε τη Μοναδιαία Αξία των Δικαιωμάτων του θα διαιρέσουμε την αξία των δικαιωμάτων, δηλαδή 13.600 ευρώ, με τα στρέμματα που δηλώνει. Αυτά τα στρέμματα, έστω ότι είναι αροτραία.
Έστω ότι η μοναδιαία αξία στα αροτραία είναι 40 ευρώ ανά στρέμμα. Προκύπτει ότι ο παραγωγός αυτός έχει Μοναδιαία Αξία Ενίσχυσης πάνω από το μέσο όρο (13.600/200, δηλαδή η Μοναδιαία Αξία είναι 68 ευρώ ανά στρέμμα) και θα πρέπει να αρχίσει μείωση των δικαιωμάτων του σταδιακά να κατεβαίνει προς το 40. Ώσπου η μείωση του θα αγγίξει το 30% του ποσού που θα έχανε αν εφαρμοζόταν η Μοναδιαία Αξία ενίσχυσης 40 ευρώ ανά στρέμμα.
Λόγω της ρήτρας μέγιστης απώλειας 30%, η πτώση της αξίας των δικαιωμάτων σταματά εκεί, δε μειώνεται άλλο και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2020. Ο παραγωγός λοιπόν το 2015 θα πάρει αρχικά 12.700 ευρώ, το 2016 θα πάρει 11.900 ευρώ για να καταλήξει το 2019 να πάρει 9.500 ευρώ και είναι χαμένος από την εφαρμογή της σύγκλισης.
Από την άλλη πλευρά, ένας παραγωγός για παράδειγμα δήλωνε το 2014 300 στρέμματα και τα δικαιώματά του ήταν 6.000 ευρώ. Θα μπορούσε εδώ να πρόκειται για δικαιώματα αροτραίων που είχαν χαμηλή αξία ανά δικαίωμα.
Με τη μείωση του 15% θα ξεκινά με δικαιώματα συνολικής αξίας 5.100 ευρώ αντί των 6.000 ευρώ το 2015, ενώ η Μοναδιαία Αξία των δικαιωμάτων του προκύπτει ότι είναι 17 ευρώ.
Όμως βάσει της Μοναδιαίας Αξίας που ισχύει πλέον στα 42 ευρώ, αυτός ο παραγωγός θα αρχίσει από το 2017 να βλέπει την αξία των δικαιωμάτων του να ανεβαίνει προς το 42 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα ανέβει τουλάχιστον κατά 60%, που είναι η ελάχιστη σύγκλιση.
Αυτός λοιπόν που έπαιρνε 5.100 ευρώ θα πάρει 5.600 ευρώ, 6.084 ευρώ το 2016 και 7.560 το 2017. Αυτός είναι ο κερδισμένος της νέας ΚΑΠ.
* Ο Γιάννης Κολυβάς είναι γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Πηγή: neakriti.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Έρχονται επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες – Τα ποσά και οι δικαιούχοι
- Νέα μέτρα για ανατιμήσεις – Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης
- Αγρότες: Τι προβλέπει η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ
- Μεγάλο ποσοστό των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μένει εκτός επιδοτήσεων