Tα μηνύματα στην αγορά δείχνουν αύξηση της τιμής του λαδιού
«Μουδιασμένοι» και προβληματισμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη, μετά από μια κακή χρονιά για το κρητικό λάδι, ελπίζοντας αυτή να ήταν μια παρένθεση και να μην υπάρξει συνέχεια.
Και πραγματικά, η νέα χρονιά που έρχεται - σύμφωνα με τα μηνύματα της αγοράς - αναμένεται να είναι καλύτερη, αρκεί να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, να ακολουθηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός και φυσικά να συμβάλλουν με την ίδια τους τη συμμετοχή και οι ίδιοι οι αγρότες.
Για την τιμή του λαδιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχουν διαφορές και διακύμανση της μεγαλύτερη από ότι συνήθως, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και μπορεί να έχουμε αύξηση της μέσα στον ερχόμενο Μάρτη ή Απρίλη!
Αναμφίβολα η χρονιά που ήταν η χειρότερη ποιοτικά που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού είχαμε λάδι από 6 γραμμές ως και 1,3 οξύτητα, πράγμα αφύσικο για το νησί. Σε μια χρονιά που οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις των παραγωγών είναι μεγάλες, υπήρξαν περιπτώσεις λιόφυτων στα οποία δεν πήγαν οι παραγωγοί να ραβδίσουν. Τα δεδομένα όμως που διαμορφώνονται για τη νέα χρονιά είναι διαφορετικά και οι προϋποθέσεις κατάλληλες για μια νέα ελαιοκομική περίοδο με θετικό πρόσημο…
Διακύμανση και αύξηση της τιμής
Μεγάλο πρόβλημα για τη χρονιά που κλείνει ήταν η ποιότητα του προϊόντος. Ειδικά στη βόρεια Κρήτη το ελαιόλαδο που παρήχθη ήταν το χειρότερο δυνατό ποιοτικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει και μείωση στην τιμή που δέχτηκε μεγάλη πίεση.
Αυτή είναι και η αιτία για τη μεγάλη διακύμανση της τιμής του λαδιού. Δεν υπάρχει διακύμανση της τάξης των τριών λεπτών ανά γραμμή, όπως άλλες χρονιές, αλλά η «ψαλίδα» έχει μεγαλώσει φτάνοντας ακόμη και τα δέκα λεπτά ανά γραμμή. Είχαμε μικρή παραγωγή σε καλό λάδι και κατά συνέπεια μεγάλη προσφορά σε κακό λάδι, ειδικά στη Βόρεια πλευρά του νησιού.
Αυτό είναι που έφερε και την ανομοιομορφία στην τιμή από περιοχή σε περιοχή και είχαμε άλλη τιμή στα βόρεια της Κρήτης και άλλη στη Μεσαρά.
Για παράδειγμα ένα λάδι, το οποίο είναι τριών γραμμών, πολύ καλό ποιοτικά, μέσα στα όρια της νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα, μπορεί να πιάσει μια πολύ καλή τιμή, κοντά στα τρία ευρώ.
Ένα λάδι με μέτρια γεύση, οξύτητας 0,4 – 0,45 έχει τιμή περίπου 2.70 ευρώ. Ενώ ένα λάδι 7-8 γραμμών, γύρω στα 2.50- 2.60 ευρώ.
Ψυχραιμία…
Για να διατηρηθεί λοιπόν μια ισορροπία στην αγορά, απαιτείται να γίνουν ψύχραιμες και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Να υπάρχει ένα πλάνο στην πώληση του λαδιού από τους παραγωγούς για να μην πέσουν όλες οι ποσότητες ταυτόχρονα στην αγορά, κάτι που θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις.
Ενώ, όπως λέει ο κ. Αλμπαντάκης, αν οι παραγωγοί κάνουν μετρημένες πωλήσεις, τότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, αφού και οι έμποροι, αλλά και οι εμφιαλωτές θα είναι ωφελημένοι.
«Η διαφορά είναι τεράστια στην τιμή με βάση τη διακύμανση που υπάρχει, όμως είναι ένα νέο φαινόμενο στην αγορά. Αυτό που προτείνω λοιπόν είναι ψυχραιμία προς τους παραγωγούς. Το λάδι θεωρώ, πως αν γίνουν συγκρατημένες πωλήσεις, θα έχει μια αύξηση το επόμενο διάστημα ως το Μάρτη ή τον Απρίλη. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη ροή με την οποία θα πουληθεί το λάδι από τους παραγωγούς», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cretan Mill Μιχάλης Αλμπαντάκης.
«Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε συγκρατημένες αγορές, είναι για να πιέσουμε την αγορά προς τα πάνω και να έχουμε αυξημένη ζήτηση. Και από τη στιγμή που από τη νέα χρονιά βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα πεδίο ελπιδοφόρο, θα ήταν κρίμα να μην κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό για το λάδι», επισημαίνει.
Στήριγμα στην αγορά
Σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την στήριξη της αγοράς η Cretan Mill είναι στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών και αρωγός στον αγώνα για την προστασία του ελαιολάδου.
Όπως τονίζει ο κ. Αλμπαντάκης από την πλευρά του είναι δίπλα στον παραγωγό και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα, μέσα από την καθημερινή του προσπάθεια να κρατήσει την τιμή σε αξιοπρεπή επίπεδα!
«Μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε κοντά στους αγρότες. Όμως πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που να ακολουθηθεί από αύριο κιόλας», σημειώνει ο κ. Αλμπαντάκης, αναφέροντας για παράδειγμα το θέμα της δακοκτονίας.
Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα – όπως και οι εκπρόσωποι των αγροτών - ότι οι ψεκασμοί για να «χτυπηθεί» ο δάκος, πρέπει να ξεκινήσουν από το Μάρτη, ώστε να καταπολεμηθεί η πρώτη γενιά του.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρξει μέριμνα για την έγκαιρη δακοπροσβολή, θα φτάσουμε να μιλάμε ξανά για επέλαση του δάκου. «Έχει κάνει πολύ νερό, κάτι που προμηνύει μια πολύ καλή χρονιά και θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να γίνουν έγκαιρα οι ψεκασμοί και να καταπολεμηθεί ο γόνος του δάκου.
Παράλληλα η Cretan Mill σχεδιάζει και πραγματοποιεί σεμινάρια για τους αγρότες, όπως αυτό που πραγματοποιείται στις 31 Ιανουαρίου στα Καλέσα. «Πραγματικό στήριγμα στον παραγωγό δεν είναι μόνο μια καλή τιμή παροδικά. Είναι – περισσότερο - το χτίσιμο μιας σχέσης ουσίας με τους παραγωγούς. Μια σχέση εμπιστοσύνης σε βάθος χρόνου», επισημαίνει ο κ. Αλμπαντάκης.
Στα πλαίσια αυτά ο κ. Αλμπαντάκης, προχωρά και σε μια σοβαρή καταγγελία, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να «χτυπηθεί» το κρητικό λάδι. «Μέσα από μια ύποπτη γευστική αξιολόγηση «χτυπούν» το κρητικό λάδι. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση και αντιστεκόμαστε, γνωρίζοντας ότι δημιουργούμε εχθρούς. Όμως πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία των παραγωγών», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης.