Τα καλύτερα μέρη για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα

mesaralive.gr  07 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Τα καλύτερα μέρη για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα

Φωτο: bustedwallet.com

Ύπνος κάτω από τα άστρα, βουτιά με το που ξυπνάς, γυμνισμός κι ελευθερία, ελάχιστες ανέσεις αλλά καλή παρέα και επαφή με τη φύση.

Το ελεύθερο κάμπινγκ γίνεται… εθισμός σε όποιον το δοκιμάσει, και αποτελεί τάση που δεν κάμπτεται ακόμη και από το συστηματικό κυνήγι των αρχών, που αύξησαν το πρόστιμο στα 300€.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη δήμοι στα νησιά και τα ηπειρωτικά παράλια που κάνουν τα στραβά μάτια και επιδεικνύουν ανοχή στους σκηνίτες – δεν ισχύει πάντα το ίδιο για μερίδα των ντόπιων.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους ελεύθερους κατασκηνωτές ανά την Ελλάδα, καθώς και τα τελευταία updates από σχετικά fora για τυχόν κινδύνους και «διώξεις» σε καθέναν από αυτούς.

 

Κάτω Κουφονήσι

Στον ήσυχο, ακατοίκητο παράδεισο του Κάτω Κουφονησιού, το free camping έχει την τιμητική του, αφού άλλωστε δεν υπάρχουν καταλύματα.

Η αμμουδιά της απέραντης παραλίας «Νερό» είναι το αγαπημένο καταφύγιο των campers, αλλά πολλοί προτιμούν και τους Λάκους μιας και, πέρα από ωραία νερά, είναι και σε απόσταση αναπνοής (πέντε λεπτών) από το μοναδικό ταβερνάκι του νησιού, αυτό του Βενετσάνου, που ενδείκνυται για ανεφοδιασμό και τουαλέτα/πλύσιμο στην μοναδική ντουζιέρα.

Θα φτάσετε στις δύο παραλίες με τη «λάτζα», το καΐκι που ξεκινά από το λιμάνι του Πάνω Νησιού με δρομολόγια ως τις 23.00 το βράδυ περίπου.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Όλα κυλούν κανονικά στην "free πλευρά" των Κουφονησίων και αυτή τη χρονιά.

 

Ανάφη

Στην νοτιότερη Κυκλάδα, οι περισσότεροι ντόπιοι σέβονται τους ελεύθερους κατασκηνωτές (εφόσον βέβαια αυτό είναι αμφίδρομο) – σε αυτό άλλωστε συντείνει η μεγάλη απόσταση των δημοφιλέστερων παραλιών από την Χώρα.

Ο Ρούκουνας είναι η βασική όαση για το free camping, καθώς πάνω από την απέραντη αμμουδιά διατίθενται αρκετές ντουζιέρες, ενώ η ταβέρνα «Ζαμπέτα» μένει ανοιχτή ως αργά το βράδυ και ανεφοδιάζει επαρκώς σε φαγητό, νερό και μπύρες.

Η εναλλακτική επιλογή είναι το Κλεισίδι, πιο κοντά στο λιμάνι και τη Χώρα, με το ωραίο café της Μαργαρίτας από πάνω, αλλά εκεί η κατάσταση είναι πιο οικογενειακή και η παραλία πολύ μικρότερη.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Κανένα πρόβλημα δεν αναφέρθηκε στην Ανάφη – άλλωστε η Ανάφη έχει ούτως ή άλλως πολύ λίγα καταλύματα, τα οποία είναι πάντα γεμάτα, κάτι που άλλωστε οφείλεται στην φήμη που απέκτησε το νησί χάρη στους κατασκηνωτές, επομένως οι τοπικές αρχές επιδεικνύουν ανοχή.

 

Γαύδος

Το Σαρακήνικο και ο Αϊ Γιάννης είναι τα δύο κύρια καταφύγια των κατασκηνωτών στην νοτιότερη άκρη της Ευρώπης. Το νησάκι κάτω από την Κρήτη είναι ίσως ο κατ’ εξοχήν προορισμός κατασκηνωτών, «ταμπέλα» που οι ντόπιοι δεν διστάζουν να αγκαλιάσουν – άλλωστε και εδώ τα καταλύματα είναι ούτως ή άλλως ελάχιστα. Από τις δύο παραλίες, προτιμούμε τον Άϊ Γιάννη, που παρ’ ότι είναι μακρύτερα από το λιμάνι και προϋποθέτει αρκετή υπομονή με τα χιλιόμετρα αμμοθινών μέχρι να φτάσει κανείς στην παραλία, είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, αν όχι ολόκληρου του πλανήτη. Τα λεωφορεία του νησιού κάνουν στάση στην αρχή του μονοπατιού, εκεί όπου θα βρείτε και ταβέρνα/ψιλικατζίδικο.

Τα νέα από το μέτωπο: Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στους free campers της Γαύδου.

 

Αγκίστρι

Μια ανάσα από την Αθήνα, και με εναλλακτικό νεανικό προφίλ, το Αγκίστρι εξακολουθεί να σφύζει από κόσμο που επιλέγει το νησί για ένα σύντομο τριήμερο μακριά από την πόλη. Το δασάκι πάνω από την απότομη παραλία της Χαλικιάδας, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Σκάλας, είναι η πρώτη επιλογή των κατασκηνωτών, ενώ έπεται η Δραγονέρα, στην άλλη μεριά του νησιού, όπου πάνω από την παραλία υπάρχουν άφθονα δέντρα και σκιά.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Το Αγκίστρι έχει γεμίσει με πινακίδες που ενημερώνουν για την απαγόρευση, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε «τρελό κυνήγι». Η αστυνομία επισκέπτεται συχνά-πυκνά τη Χαλικιάδα – και αραιότερα την Δραγονέρα – αλλά περιορίζεται τις περισσότερες φορές σε συστάσεις. Στις αρχές του καλοκαιριού, επίσης, δεν λειτουργούσε η καντίνα της Δραγονέρας, κάτι που χάρισε έξτρα ησυχία σε αυτό το μέρος, υπάρχουν ωστόσο φήμες ότι θα ανοίξει εκ νέου τον Αύγουστο.

 

Δονούσα

Η φήμη των Μικρών Κυκλάδων ως παράδεισος των ελεύθερων κατασκηνωτών επιβεβαιώνεται στην όαση της Δονούσας. Τα δύο δημοφιλέστερα hotspots είναι η παραλία του Κέδρου, όπου όμως δεν θα βρείτε σκιά, και θα αναγκαστείτε να στήσετε στα χωράφια πίσω από το café της παραλίας, και η παραλία του Λιβαδιού, όπου θα βρείτε αρμυρίκια και πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα – το καΐκι αναλαμβάνει τον ανεφοδιασμό των σκηνιτών, ενώ υπάρχουν ταβέρνες της Χώρας που δέχονται παραγγελίες.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Η Δονούσα εξακολουθεί να είναι από τις ασφαλέστερες λύσεις των Μικρών Κυκλάδων, συγκρινόμενη με την γειτονική Ηρακλειά όπου τα τελευταία χρόνια τα πράγματα χειροτερεύουν. Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες κατασκηνωτών, οι ντόπιοι ιδιοκτήτες δωματίων τείνουν να τους αποκαρδιώνουν κατά την άφιξή τους στο λιμάνι, ενώ έχουν καλέσει αρκετές φορές την αστυνομία, η οποία όμως επέδειξε ανοχή – μάλιστα… έγραψε για παραβάσεις πολλούς κατοίκους.

 

Εύβοια

Οι ακτές της Εύβοιας συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες κατασκηνωτές, ενώ τη μερίδα του λέοντος διεκδικεί η Χιλιαδού, που ωστόσο προτείνεται να αποφευχθεί τον Αύγουστο, αφού συρρέουν πλήθη. Πιο άνετες και με αρκετή σκιά, είναι κάποιες παραλίες – «κατασκηνωτικές καβάτζες» στη Νότια Εύβοια, όπως η Κορασίδα, η Πετάλη και ο Λιμνιώνας, με το τροπικό τοπίο και τη φοβερή ανατολή ηλίου, καθώς και την ταβέρνα/καντίνα σε κοντινή απόσταση για φαγητό και ένα γρήγορο ντους.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Παρ’ ότι μακριά από τουριστικές περιοχές και καταλύματα, τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν καταγγελίες από ντόπιους και οι αρχές έκαναν την εμφάνισή τους στις παραπάνω παραλίες, ζητώντας ευγενικά από τους campers να ξεστήσουν τις σκηνές τους και χωρίς να τους ενοχλήσουν περαιτέρω – προφανώς οι σκηνές παρέμειναν στημένες.

 

Κεδρόδασος

Η Κρήτη με τις απέραντες ακτές δίνει δεκάδες επιλογές για ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά μία από τις κορυφαίες παραλίες είναι αυτή του Κεδρόδασους, που βρίσκεται στο νομό Χανίων κοντά στο Ελαφονήσι και προσφέρει άπλετη σκιά χάρη στους κέδρους, χύμα παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τη δυνατότητα για ανεφοδιασμό στα κοντινά ταβερνάκια.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Τα δύο τελευταία καλοκαίρια δυστυχώς η Κρήτη πρώτευσε σε πρόστιμα και διώξεις σκηνιτών, αλλά στο Κεδρόδασος δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

 

Τήλος

Η Έριστος είναι το αγαπημένο hotspot των απανταχού κατασκηνωτών, που έχουν σίγουρα περάσει από το νησί-προστάτη τους, αφού εδώ ο δήμος φρόντισε να στήσει και τουαλέτες/ντουζιέρες για να τους εξυπηρετήσει. Η Έριστος διαθέτει λίγα αρμυρίκια για σκιά, καθώς και ταβερνάκια για ανεφοδιασμό. Περισσότερο προστατευμένη από τον αέρα είναι η παραλία Πλάκα, στην άλλη μεριά του νησιού, που συγκεντρώνει επίσης αρκετούς campers κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Τα φετινά νέα από το μέτωπο: Σύμφωνα με μαρτυρίες σε σχετικό φόρουμ, επιτρέπεται να στήσει κανείς σκηνή πλέον αριστερά και μετά την καντίνα στην Έριστο – έχει «απαγορευθεί» πριν την καντίνα.

 

Νίσυρος

Η Παχιά Άμμος στα βορειοανατολικά του νησιού αποτελεί επίσης μία από τις πιο διαδεδομένες και «ασφαλείς» επιλογές των Δωδεκανήσων. Εδώ θα βρείτε χρυσή άμμο, αμμόλοφους, (δυστυχώς) λίγη σκιά, ένα μονοπάτι δέκα λεπτών όπου δεν περνά όχημα, αλλά και ένα ωραιότατο ταβερνάκι σε απόσταση αναπνοής για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό δυνάμεων. Για περισσότερη σκιά, επιλέξτε να στήσετε πίσω από τους αμμόλοφους.

Τα νέα από το μέτωπο: Εδώ θα βρείτε μια πιο light εκδοχή της Τήλου, ήτοι camper-friendly κουλτούρα, χωρίς όμως την επίσημη στήριξη των αρχών, όπως γίνεται στην «γειτόνισσα» Τήλο.

 

mesaralive.gr  07 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα