Τα γιαουρτογλυκά της άνοιξης
Το γιαούρτι, αγαπημένο συνοδευτικό σε φρούτα, σε γλυκά ακόμα και σε αλμυρούς, μερακλίδικους μεζέδες, φέρνει εξ ορισμού, σε κάθε κουζίνα, έναν ανάλαφρο, δροσερό και αυθεντικά ελληνικό τόνο, που τόσο ευχάριστα αποδέχομαστε, ειδικά στα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια.
Τα γιαουρτογλυκά, ωστόσο, απόλυτα συνυφασμένα με τις πρώτες, χαλαρές, γαστρονομικές συνάξεις της άνοιξης ή με τα επιδόρπια που είθισται να καταλαμβάνουν πρωταγωνιστική θέση στα εορταστικά Πασχαλινά τραπέζια, μας προτρέπουν να δούμε το γιαούρτι ακόμα πιο δημιουργικά. Έτσι μπαίνουν με ευκολία πια στην μαγειρική ατζέντα των ημερών που διανύουμε, αναβαθμίζοντας αισθητά το ζαχαροπλαστικό μας πρεστίζ και αποδεικνύοντας ότι δε χρειάζεται να ετοιμάσουμε κάτι περίπλοκο ή χρονοβόρο για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας.
Ατομικά cheesecakes με μαρμελάδα και φράουλες
Φυσικά και δε απαιτείται κάποια ιδιαίτερη αφορμή, ημέρα ή ευκαιρία για να φτιάξουμε το πιο εύκολο, δροσιστικό και υγιεινό γλυκό της άνοιξης που έχει βεβαίως, ως βάση του, το γιαούρτι. Και αυτό γιατί με την ίδια ευκολία που μπορεί να συνοδεύσει κάθε σπιτική μαγειρική μας, το ίδιο επάξια μπορεί σταθεί και σε ένα κάλεσμα των φίλων μας για καφέ ή τσάι. Με λίγα, λοιπόν, υλικά και ελάχιστο χρόνο στον πάγκο της κουζίνας μας, φτιάχνουμε το πιο εύκολο και ανοιξιάτικο γλυκό, με φράουλες και γιαούρτι.
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
1 ½ κιλό φρέσκο γιαούρτι
300 ml κρέμα γάλακτος
6 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
500 γραμ. μπισκότα τύπου Digestive (δύο συσκευασίες)
300 γραμ. μαρμελάδα φράουλας (με ολόκληρα κομμάτια φρούτου)
250 γραμ. φρέσκες φράουλες (περίπου δύο κούπες)
10-15 μικρά φύλλα φρέσκου δυόσμου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί.
Σε ατομικά γυάλινα μπολ ή ποτήρια θρυματίζουμε τα μπισκότα μας, πιέζοντάς τα ελαφρώς μέχρι να καλύψουν τον πάτο τους. Περιχύνουμε από πάνω τους μία δόση κρέμας, συνεχίζουμε με μία κουταλιά της σούπας μαρμελάδα και έπειτα ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα μέχρι επάνω. Μεταφέρουμε τα γλυκά στο ψυγείο τυλίγοντάς τα με μεμβράνες. Τα αφήνουμε εκεί για περίπου μία ώρα μέχρι να σταθεροποιηθούν.
Τα αφαιρούμε από το ψυγείο και προσθέτουμε στην κορυφή τους, την υπόλοιπη μαρμελάδα (έχει ζεσταθεί και ρευστοποιηθεί, χτυπώντας την ελαφρώς με ένα πιρούνι) και τις φράουλες (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση). Προαιρετικά διακοσμούμε με δύο ή τρία φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.
Επιστρέφουμε τα γλυκά μας στο ψυγείο και τα αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 3 ώρες, έως ότου σταθεροποιηθούν.
Ανάλαφρο γιαουρτογλυκό με ανανά και ζελέ λεμόνι
Από αυτή την εποχή, τώρα, μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου που οι ζέστες ακόμα καλά κρατούν, αυτό το εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκό μας βγάζει από τη δύσκολη θέση του τί να προσφέρουμε ως επιδόρπιο σε ένα τραπέζι.
Το καλό είναι ότι εκτός από εύκολο (μπορεί κυριολεκτικά να γίνει από τον οποιοδήποτε και με εγγυημένη επιτυχία) είναι και ανάλαφρο, οπότε ακόμα και αν το τραπέζι μας, με τα βαριά εδέσματα και τις πλούσιες μερίδες του, έχει φέρει πραγματικά στα όριά τους, τους καλεσμένους μας, ουδείς θα παραπονεθεί για μερικές έξτρα μπουκιές ευτυχίας. Ίσα ίσα που δε θα χάσουν την ευκαιρία να μας ζητήσουν και τη συνταγή.
Υλικά (για 6 μερίδες)
500γρ. φρέσκο γιαούρτι
1 κιλό κομπόστα ανανά σε φέτες με το σιρόπι τους (περίπου δύο κονσέρβες)
300 γραμ. ζελέ λεμόνι
400 ml ζεστό νερό
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τις κονσέρβες με τον ανανά, κρατώντας σε ένα μπολ το σιρόπι τους. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ζελέ λεμόνι. Έπειτα προσθέτουμε σε αυτό και το σιρόπι ανανά.
Σε ένα διαφορετικό σκεύος, ανακατεύουμε το γιαούρτι και εφ’ όσον ομογενοποιηθεί το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το νερό και το ζελέ. Χτυπάμε καλά για 2΄ με έναν αβγοδάρτη. Σε μία στενόμακρη μεταλλική φόρμα για κέικ την οποία έχουμε καλύψει καλά με μία μεμβράνη, τοποθετούμε ανανά από την κονσέρβα έως ότου καλυφθεί όλη η βάση της και έπειτα συνεχίζουμε και «χτίζουμε» δεξιά και αριστερά τα τοιχώματα μέχρι τη μέση της φόρμας με λίγο ακόμα ανανά (κάθε φέτα την έχουμε κόψει στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν).
Τον υπόλοιπο ανανά που έχουμε ήδη χοντροκόψει, τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με το γιαούρτι και όλα μαζί τα ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, απλώνουμε στην επιφάνεια τα μπισκότα πτι μπερ (θρυμματισμένα ή ολόκληρα) και σκεπάζουμε με τη μεμβράνη. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ και το επόμενο πρωί, το βγάζουμε, το ξεφορμάρουμε και είμαστε έτοιμοι για να σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο