Τα Γεωργαλίδικα άλογα της Μεσαράς.

mearalive.gr  29 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Τα Γεωργαλίδικα άλογα της Μεσαράς.

Το Γεωργαλίδικο άλογο ονομάστηκε «Άλογο Μεσαράς» λόγω του ότι στον κάμπο της Μεσαράς υπήρχε ο μεγαλύτερος πληθυσμός του σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Χρησιμοποιούνταν σε όλες τις γεωργικές ασχολίες, αλλά κυρίως ήταν το «Κόσμημα» κάθε σπιτιού γι' αυτό έχριζε ιδιαίτερης εκτίμησης και ασχολίας.

Ο σπιτονοικοκύρης το φρόντιζε ιδιαίτερα και το παρουσίαζε σε ιδιαίτερες κοσμικές συναντήσεις όπως γάμους, πανηγύρια με τον ανάλογο στολισμό.

Διοργανώνονταν κατά τόπους ιππικοί αγώνες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Στους γάμους οι ιππείς έφευγαν απ' το σπίτι του γαμπρού για να πάνε στο σπίτι της νύφης και ο νικητής έπαιρνε για βραβείο το λεγόμενο «τζεβρέ» (ζυμωτό κουλούρι με σχέδια) που κρεμούσε στο χαλινάρι του αλόγου με ένα όμορφο μαντίλι.

Επί Γερμανκής Κατοχής στη Μεσαρά υπήρχαν στην περιοχή (Μοίρες, Φανερωμένη, Βαγιωνιά, Χάρακας, Βοριάς)  πέντε (5) πιστοποιημένοι επιβήτορες (καθαρόαιμοι) που χρησιμοποιούνταν για την διαιώνιση του είδους.

Πολλά άλογα δυστυχώς επιτάχτηκαν στον πόλεμο, έφυγαν απ' την Κρήτη για όλες τις γωνιές της Ελλάδος ακόμα και έως την Αλβανία, γι' αυτό υπάρχουν ακόμα και έως τις μέρες μας άλογα της Κρήτης (με αίματα της Κρήτης) σε όλη την Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια πουλήθηκαν ένας μεγάλος αριθμός αλόγων σε εμπόρους στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και τα γεωργικά μηχανήματα αντικατέστησαν εργασία και μεταφορά των ζώων, αλλά και τα έθιμα αλλοιώθηκαν στην πάροδο του χρόνου (με τον τζεβρέ, τους ιππικούς αγώνες κ.τ.λ.), έτσι την δεκαετία του 80' είχε διασωθεί στην Κρήτη ένας μικρός αριθμός αλόγων .

Η πρώτη αναβίωση των ιππικών αγώνων έγινε το 2001 στη έδρα του Δήμου Μοιρών στις Μοίρες , στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου .

Ο πιο λαμπρός ιππικός αγώνας της χρονιάς στο παρελθόν γινόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου ημέρα θρησκευτικής και εθνικής εορτής.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Σύλλογο Γεωργαλίδικων αλόγων:

Τηλ.: 6937 164 225,6947 570 555 - κ. Μπερκάκης Γεώργιος (Πρόεδρος)

Τηλ.: 6947 818 785 - Φραγκουλιτάκης Νεκτάριος (Αντιπρόεδρος)

Τηλ.: 6976 909 503 - Νικολιδάκης Γεώργιος (Γραμματέας)

Email: [email protected]

 

πηγή: facebook Συλλόγου

 

mearalive.gr  29 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα