Τα βλέμματα προς ανατολάς, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

  20 December, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Τα βλέμματα προς ανατολάς, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Έπεσε νεκρός από πυρά 22χρονου αστυνομικού - Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Μια δολοφονία με απρόβλεπτες διαστάσεις εκτιμάται ότι είναι αυτή του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, που  έχασε τη ζωή του από τα πυρά ενόπλου μέσα σε γκαλερί στην Άγκυρα.

Τον θάνατο του Καρλόφ επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, έχει «εξουδετερωθεί», ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας Μελίχ Γκοκτσέκ, επρόκειτο για εν ενεργεία Τούρκο αστυνομικό. Ο άνδρας, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, βρισκόταν εκτός υπηρεσίας την ώρα που προχώρησε στην επίθεση.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δράστης μίλησε «για το Χαλέπι» και είπε ότι ήθελε «εκδίκηση».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ενημερώνεται και μελετά τα στοιχεία για τη δολοφονία στον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη ρωσική πρεσβεία.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο για απόπειρα υπονόμευσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον ενημέρωσε σχετικά με την δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρώσου Πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ, σύμφωνα με το CNN Türk ENG.

Αστυνομικός εν ενεργεία φέρεται να είναι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσίας

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφεραν  ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και ότι είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.



Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στον Ρώσο πρέσβη, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας, όποια κι αν είναι η πηγή της», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον ίδιο (σ.σ. τον Ρώσο πρεσβευτή) και την οικογένειά του», κατέληξε.

Καταδίκη και από τον ΟΗΕ

Τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολόγηση της επίθεσης σε διπλωμάτη ή πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντούτζαριτς.

«Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη», κατέληξε.

Πυρά κοντά στην αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα

Πυρά ακούστηκαν λίγες ώρες αργότερα και κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνε πως υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία και προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να κινηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση.

 

cretalive.gr

 

  20 December, 2016 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα